.
Katarzyna: może ktoś wie z jakiego wzoru na pole trójkąta skorzystano w tym zadaniu?
Dane sa punkty A=(2,1) i B=(5,2). Na prostej o rownaniu x−y−1=0 wyznacz taki punkt M, aby pole
trojkata MAB bylo rowne 5
Skoro punkt M leży na prostej x − y − 1 = 0 to jego wsp. można zapisać M = (x ; x − 1) ,
następnie korzystając z wzoru na pole trójkąta otrzymujemy równanie:
1
5 = |(5−2)(x − 1 − 1) − (2 − 1)(x − 2)| ⇒ 10 = | 3(x − 2) − x + 2| ⇒10 = |2x − 4| ⇒ 10 ⇒
2x − 4 = −10 lub 2x − 4 = 10 ⇒ x = 7 lub x = −3 − tak więc : M=(7;6) lub M=(−3;−4) − szukany
punkt
27 mar 20:31
b.: jeśli dwa boki trójkąta dane są przez wektory [a,b], [x,y], to jego pole równa się
|ay − bx|/2
(powyżej tej dwójki chyba brakuje)
27 mar 20:35
Katarzyna: brakuje, dzięki wielkie
27 mar 20:55