granice funkcji
ewa: Proszę o pomoc− granice funkcji
lim 3tg2x
x→π4
Czyli za x podstawiam π4 i otrzymuje
3tg2π4 czyli 3tgπ2
a tgπ2 nie istnieje więc co dalej?
26 mar 21:05
ewa: podpowie ktoś?
26 mar 21:16
Trivial:
Wystarczy rozważyć granice jednostronne.

Zobacz co się dzieje dla (
π4)
−, a co dla (
π4)
+.
Odpowiedź: Granica nie istnieje.
26 mar 21:46
ewa: dzięki

a co w takim przypadku:
x→π
wychodzi symbol nieoznaczony a jak inaczej to rozwiązac?
26 mar 21:48
Grześ: skorzystaj z de'la Hospitala
26 mar 21:49
ewa: a nie da sie obejsc bez tego twierdzenia?

bo jeszcze go nam na zajęciach nie wprowadzono
26 mar 21:50
Grześ: hmm... spróbuj tak zrobić:
| tgx | | | | sinx | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| sin2x | | 2sinxcosx | | 2sinxcos2x | | 2cos2x | |
26 mar 21:52
ewa: ok dzięki wielkie
26 mar 21:55
Grześ: nie ma za co.. ale wyszło co?
26 mar 21:56
ewa: | 1 | |
| ?  |
| 2 | |
26 mar 22:00
Grześ: yhym
26 mar 22:01
ewa: mam jeszcze taki przykład:
x→0
| | √1+3x+1 | |
jeśli pomnoże przez |
| to i tak wychodzi 00 |
| | √1+3x+1 | |
26 mar 22:02
Grześ: bo jeszcze skróć "x"
26 mar 22:04
ewa: tzn?
26 mar 22:05
Grześ: | x(√1+3x+1) | | x(√1+3x+1) | | (√1+3x+1) | |
| = |
| = |
| = |
| 1+3x−1 | | 3x | | 3 | |
26 mar 22:06
Trivial:
Cześć Grześ.
26 mar 22:07
Grześ: Cześć Trivial
26 mar 22:07
ewa: aaa no tak

a co w takim przykładzie:
x→
∞
26 mar 22:10
ewa: patrze tylko tam gdzie jest najwyższa potęga?
26 mar 22:10
Grześ: skróć ułamek przez x4
26 mar 22:11
Trivial: Podzielić przez x
4 licznik i mianownik.
26 mar 22:11
Grześ: | | 1 | |
a skoro x→∞, to |
| →0, czyli 2 1/x→1, zrozumiałe  |
| | x | |
26 mar 22:11
ewa: mogę tak, skoro jest odejmowanie w mianowniku?
26 mar 22:12
ewa: aaa tak, no jasne
26 mar 22:12
Grześ: to niczemu nie przeszkadza, po prostu "minus" zostanie
26 mar 22:12
26 mar 22:12
Grześ: jaka zespołowa pomoc Trivial
26 mar 22:13
Trivial: A jak.
26 mar 22:13
6: a to jest z 3 liceum ?
26 mar 22:14
ewa: dziękuję Wam bardzo

mam jeszcze kilka przykładów
26 mar 22:14
Grześ: dobra, ja Trivial spadam. Jakbyś miał czas, to przemyślałbyś moje zadanko:
https://matematykaszkolna.pl/forum/87493.html
Męczę się i sam nie jestem pewny czy dobrze je rozwiązuje.
Bardzo proszę o pomoc.
Jak coś to bd jutro, ok?
26 mar 22:15
Trivial: Zaraz zobaczę. Pa.
26 mar 22:15
ewa: może coś takiego:
x→1
26 mar 22:16
Trivial: W tym przykładzie wystarczy chyba podstawić?
26 mar 22:17
ewa: no a m zostanie jako parametr po prostu?
26 mar 22:18
Trivial: Chyba tak.
26 mar 22:24
6: z której klasy jesteście
26 mar 22:26
6:
26 mar 22:28
ewa: 1 rok
26 mar 22:30
Trivial: Ja jestem z przedszkola.
26 mar 22:30
ewa: a co w takim przypadku ?
x→1
26 mar 22:31
6: pytam tak z ciekawości gdzie się tego będę uczyć
26 mar 22:31
ewa: Trivial podziwiam czego Was uczą już w przedszkolu

chyba że się urodziłeś już z taką wiedzą
26 mar 22:32
ewa: albo coś takiego:
x→
∞
26 mar 22:38
Trivial:
| 3√x−1 | | 1 | |
| = (x−1)1/3 − 1/2 = (x−1)−1/6 = |
| . |
| √x−1 | | 6√x−1 | |
26 mar 22:50
Trivial:
→1
| | x−sinx | | | |
lim |
| = lim |
| = 0. |
| | 1−5x | | | |
→0
26 mar 22:52
ewa: dzięki



co mam zrobić z tym?:
x→0
podzielić przez x i podstawić 0 i wyjdzie mi 1?
26 mar 23:09
Trivial: pomnożyć przez wyrażenie w liczniku ze zmienionym znakiem.
26 mar 23:11
ewa: czyli i tak otrzymam 0?
26 mar 23:15
Trivial:
Nie. Wynik to 1.
26 mar 23:17
ewa: to jakim cudem?
26 mar 23:20
ewa: aha już wiem gdzie mam błąd
26 mar 23:21
ewa: ale nie.. i tak mi 1 nie wyjdzie
26 mar 23:23
ewa: ok mam mam

26 mar 23:24
ewa: a co jeżeli x→π
+ ?
tak jak tu:
x→π
+
26 mar 23:31
ewa: 1+cos x ma być pod pierwiastkiem
przepraszam za błąd
26 mar 23:32
ewa: czyli tak:
pomnożyłam przez licznik ze zmienionym znakiem i teraz wystarczy tylko określić?
26 mar 23:34
Trivial:
| √1+cosx | | √1−cos2x | | |sinx| | |
| = |
| = |
| |
| sinx | | sinx√1−cosx | | sinx√1−cosx | |
| | |sinx| | | −sinx | | 1 | |
limx→π+ |
| = limx→π+ |
| = − |
| . |
| | sinx√1−cosx | | sinx√1−cosx | | √2 | |
26 mar 23:48
ewa: nie umiem poradzić sobie z takim przykładem
x→0
27 mar 23:02
ewa: i dziękuję za dotychczasową pomoc

27 mar 23:02
27 mar 23:16
ewa: dzięęki
27 mar 23:26