rozkład wielomianu.
maja: sprawdzi mi ktoś?
rozkład wielomianu na czynniki.
a) x3+4x2−5x=0
x(x2+4x−5)=0
Δ=36 √Δ=6
x1=−5
x2=1
b) x3−x2−4x+4=0
x2(x−1)−4(x−1)=
(x−1)(x−2)(x+2)=0
2 kwi 17:56
morfepl: w a) brakuje jeszcze x=0
2 kwi 18:11
maja: i jeszcze to x3−2x2−9x+18=0
x(x2−2x−9+18)=0
x(x2−2x+9)=0
x1= tylko 0 bo delta jest na minusie więc nie ma miejsc zerowych tak?
2 kwi 18:13
morfepl: w tym przypadku akurat nie można wziąć 18 pod nawias, trzeba zrobić tak:
x3−2x2−9x+18=0
x2(x−2)−9(x−2)=0
(x2−9)(x−2)=0
(x+3)(x−3)(x−2)=0
2 kwi 18:16
maja: aaa

dziekuje
2 kwi 18:16
maja: a i jeszcze x3+2x2−16x−32=0
x2(x−2)−16(x−2)=0
(x2−16)(x−2)=0
(x−4)(x+4)(x−2)=0
x1=4 x2=−4 x3=2
good?
2 kwi 18:22
maja: a jak będzie wyglądał przykład x4+x3−12x2=0?
2 kwi 18:24
morfepl: x3+2x2−16x−32=0
x2(x+2)−16(x+2)=0
(x+2)(x2−16)=0
(x+2)(x+4)(x−4)=0
musisz bardziej na znaki uważać
2 kwi 18:25
morfepl:
x2(x2+x−12)=0
Δ=49 √Δ=7
x1=−4; x2=3
x2(x+4)(x−3)=0
2 kwi 18:28
maja: dziekuje bardzo
2 kwi 18:39