:D
morfepl:
Odkopałem zadania z finału olimpiady matematycznej w gimnazjum w roku szkolnym 2007/2008 dla
województwa łódzkiego i mam takie zadanko:
Znajdź wartość funkcji f(3), jeśli dla dowolnego x≠0 spełniona jest równość
f(x)+3f(
1x)=x
2
miłej zabawy
2 kwi 15:10
Trivial:
| | 1 | | 1 | |
f( |
| ) + 3f(x) = |
| /*3 |
| | x | | x2 | |
| | 1 | |
oraz f(x) + 3f( |
| ) = x2 |
| | x | |
| | 3 | | x2 | | 3 − x4 | |
f(x) = |
| − |
| = |
| |
| | 8x2 | | 8 | | 8x2 | |
| | 3−81 | | 13 | |
f(3) = |
| = − |
| .  |
| | 8*9 | | 12 | |
2 kwi 15:24
morfepl: dokładnie, a 3 lata temu było to dla mnie dużym problemem
2 kwi 15:28
Trivial:
Podejrzewam, że w gimnazjum nie wiedziałbym jak się za to zabrać.
2 kwi 15:28
roman: czy czasami dobrze pomnozyłes w pierwszym wersie nie powinno byc 3 f(x)+9f....
2 kwi 15:29
roman: morfepl do jakiego profilu szkoly chodzisz >?
2 kwi 15:29
roman: Mat−Fiz >?
2 kwi 15:30
Trivial: Chyba dobrze mi wyszło.
2 kwi 15:30
morfepl: mat−fiz−ang z naciskiem na fizykę, z której jestem kiepski
2 kwi 15:30
roman: to dlaczego masz tam
9
2 kwi 15:30
roman: nie ogarniam tego zadania ....
2 kwi 15:30
Trivial:
Zamieniłem kolejność jeśli o to chodzi.
2 kwi 15:31
roman: no tak .... ale jestem spostrzegawczy .....
2 kwi 15:31
roman: mozesz mi powiedziec co zrobiłes w dwoch ostatnich wersach >?
2 kwi 15:36
Trivial:
Po kolei to tak:
2. pomnożenie tego co wyszło przez 3 + zamiana kolejności.

3. dołożenie równania z treści zadania.
4. odjęcie równań.
5. podzielenie przez 8 i sprowadzenie do wspólnego mianownika.
6. obliczenie f(3).

7. koniec.
2 kwi 15:38
roman: no własnie z tym sprowadzaniem do wspolnego mianownika w tym przedostatnim wersie mam " mały
problem "
2 kwi 15:43
Trivial:
| 3 | | x2 | | 3 | | x2*x2 | | 3−x4 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| . |
| 8x2 | | 8 | | 8x2 | | 8x2 | | 8x2 | |
2 kwi 15:45
morfepl: Podziel kwadrat o boku a, tak aby powstała siatka ostrosłupa. Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętość tego ostrosłupa. Wykonaj odpowiedni rysunek
2 kwi 15:46
roman: ............. tak teraz to juz zrozumiałem ... wielkie dzieki za cierpliwosc .....
2 kwi 15:46
Trivial:
Mogę policzyć pole całkowite
P = a
2.

A dalej nie chce mi się myśleć.
2 kwi 15:49
roman: to ja policze przekotna .....
2 kwi 15:53
morfepl:

2 kwi 15:53
roman: a dlaczego w srodku masz trojkat >?
2 kwi 15:58
morfepl: bo to jedyny sposób na rozłożenie tego kwadratu tak, aby powstała siatka ostrosłupa, na samym
konkursie kombinowałem z ostrosłupem czworokątnym ale za Chiny nic nie chciało wyjść
2 kwi 16:01
roman: no i co teraz juz wiesz
2 kwi 16:05
morfepl: teraz wiem, że musi wyjść ostrosłup o podstawie trójkąta, nie ma bata
2 kwi 16:07