Oblicz wyrazy ciągu arytmetycznego
kasia: Ciąg (a,b,c) jest arytmetyczny a+b+c=33. Ciąg(a,b+3,c+13) jest geometryczny. Oblicz a,b i c.
3 kwi 13:18
ICSP: a+b+c = 33
b = 11
14
2 = a(c+13) ⇔
a+c = 22 ⇔ c = 22−a
14
2 = a(35−a) ⇔ 196 − 35a + a
2 =0
Δ = 1225−784 = 441
√Δ = 21
Przypadek pierwszy:
a = 28, b = 11.c = −6
Przypadek drugi
a = 7, b = 11, c = 15
3 kwi 13:22
zosia: b−a=c−b
b/a=c/b
do tych równań wyznacz c=33−a−b
3 kwi 13:24
kasia: dzięki bardzo za pomoc
3 kwi 13:26
kasia: tylko skąd się wzięło b
3 kwi 13:27
ICSP: a+b+c = 33
Z włąsności cia arytmetycznego:
| | a+c | |
b = |
| ⇔ 2b = a+c. Teraz wstawiam to do pierwszego równania: |
| | 2 | |
a+b+c = 33 ⇔ 2b + b = 33 ⇔ 3b = 33 ⇔ b = 11
3 kwi 13:29
kasia: ok dziękuje bardzo
3 kwi 13:32