Przebieg zmienności funkcji x^2/(1-x^2)
Annnnnna: Zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x)=x
2/(1−x
2)
mam już część zrobione więc wypisze punkty w których potrzebuje pomocy

przede wszystkim w wyznaczeniu dziedziny pochodnych i takich rzeczach jak wypukłość funkcji,
wklęsłości, punktów przegięcia ekstremów

b. Punkty przecięcia wykresu funkcji z osiami układu współrzędnych:
Wykres przecina obie osie w punkcie [0;0]
c. Granice na krańcach przedziałów jej określoności;
d. badamy istnienie asymptot wykresu funkcji;
e. badamy parzystość, nieparzystość, okresowość funkcji.
2. Analiza pierwszej pochodnej:
a. Pierwsza pochodna :
f’(x)= 2x(1−x) + 2x (1−x) / (1−x)
4 = (1−x)[2x*(1−x)+2x
2]/ (1−x)
3 =2x−2x
2 + 2x
2 / (1−x)
3
= 2x / (1−x)
3
określamy jej dziedzinę;
b. badamy znak pierwszej pochodnej w celu wyznaczenia przedziałów
monotoniczności funkcji;
c. wyznaczamy ekstrema funkcji (jeśli istnieją).
3. Analiza drugiej pochodnej:
a. wyznaczamy drugą pochodną, określamy jej dziedzinę;
b. badamy znak drugiej pochodnej w celu wyznaczenia przedziałów
wklęsłości i wypukłości funkcji;
c. wyznaczamy punkty przegięcia (jeśli istnieją).
4. Sporządzenie tabelki zmienności funkcji.