Określ stopień jednomianu G(x)
rudaaa: Jak zrobić takie zadanie?
Określ stopień jednomianu G(x), jeśli:
a) G(x)=0,5xn i G(4)=32
b) G(x)=√5xn i G(√5)=125
3 kwi 11:26
Kejt:
a)
0,5*4n=32 /:0,5
4n=64
n=3
drugie podobnie.
3 kwi 11:28
rudaaa: z czego to wynika?
3 kwi 12:13
rudaaa: z czego to wynika?
3 kwi 12:14
Kejt: co wynika?
3 kwi 12:17
rudaaa: To rozwiązanie. Jest na to gotowy wzór? Bo prawdę mówiąc nie ogarniam
3 kwi 12:19
Kejt: em.. ja tylko podstawiłam 4 zamiast x

a to wynika z tego: G(4)=32
3 kwi 12:21
3 kwi 12:39
Kaja: g(x)=0,2xn g(5)=625 w odpowiedziach jest 5 a mi wychodzi n=625
2 mar 13:26
Maks: G(x)= 0.2xn
625=0.2n * 5 | : 0.2
3125=5n
n=5
14 kwi 12:39