wykaż :(
fragles: bardzo proszę o pomoc

!
Długości boków czworokąta są kolejnymi liczbami naturalnymi. Wykaż, że jeśli obwód czworokąta
jest liczbą podzielną przez 3 , to długość najmniejszego boku i długość najdłuższego boku też
są liczbami podzielnymi przez 3.
z góry dzięki
2 kwi 17:27
Bizon:
n+n+1+n+2+n+3=3x
4n+6=3x
4n=3(x−2) .... 4n jest podzielne przez 3 jeśli n jest podzielne przez 3
jeśli n jest podzielne przez 3 to (n+3) ... jest oczywiście również podzielne przez 3
2 kwi 17:37
fragles: dzięki a skąd się wzięło Tobie 3x?
2 kwi 17:44
Bizon: a jak zaznaczasz ze coś jest podzielne przez 3

2 kwi 17:45
fragles: a no tak, dzięki
2 kwi 17:48