| sinxdx | ||
∫ | ||
| sinx+4cosx |
| x | ||
tg( | ) = t | |
| 2 |
| 2dt | ||
dx = | ||
| 1+t2 |
| 2t | ||
sinx = | ||
| 1+t2 |
| 1−t2 | ||
cosx = | ||
| 1+t2 |
| sinxdx |
| |||||||||||||||
∫ | = ∫ | = | ||||||||||||||
| sinx+4cosx |
|
| 4tdt | 2tdt | |||
= ∫ | = ∫ | = | ||
| 2t(1+t2) + 4(1−t2)(1+t2) | (1+t2)(t + 2−2t2) |
| 2tdt | |||||||||||||||||
= ∫ | = | ||||||||||||||||
|
| tdt | |||||||||||||||||
= −∫ | = ... | ||||||||||||||||
|
| sinxdx | sinx+4cosx − 4cosx | cosx | ||||
∫ | = | dx = x − 4∫ | dx = | |||
| sinx+4cosx | sinx+4cosx | sinx+4cosx |
| cosx−4sinx + 4sinx | sinxdx | |||
= x − 4∫ | dx = x − 4ln|sinx+4cosx| − 16∫ | |||
| sinx+4cosx | sinx+4cosx |
| sinxdx | 1 | |||
∫ | = | (x − 4ln|sinx+4cosx|) + c. ![]() | ||
| sinx+4cosx | 17 |