matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie R*
error32:
Rozwiąż równanie −27−21−15+...+x=72
3 kwi 09:44
ICSP:
a
1
= −27 r = 6 a
n
= x = 6n − 33
−27 + 6n − 33
72 =
*n⇔ 72 = 3n
2
− 30n ⇔ n
2
− 10n − 24 = 0
2
n
1
= 12 n
2
<0 x = 6n − 33 ⇔ x = 39
3 kwi 10:40
error32:
Dzięki
3 kwi 10:57