Funkcja kwadratowa
kox: Przedział (−∞; 9 〉 jest zbiorem wartości pewnej funkcji kwadratowej f.
Zbiór rozwiązań nierówności f(x) ≥7 jest przedziałem 〈0 ;2 〉 .
Wyznacz wzór funkcji f i zapisz go w postaci ogólnej.
Z tej drugiej części zdania wiadomo że prosta styka się z parabolą w punktach P = (0,7) ,
S=(2;7) ? czy niekoniecznie ?
3 kwi 00:32
Eta:
w postaci kanonicznj:
f(x) = −2(x −1)
2+9
w postaci ogólnej:
f(x)=........
3 kwi 01:21
Eta:

Dobrze myślisz
W( 1, 9)
f(x)= a( x−1)
2+9 i P(0,7)
podstawiając otrzymasz a= −2
3 kwi 01:32