moze mi ktoś pomóć??
AgA:]: log
3 9− log
2 4= log
3 3
2 − log
2 2
2= i nie wiem co dalej
3 kwi 12:57
ICSP: log3 9 = 2
log2 4 = 2
2−2 = 0
odp. 0
3 kwi 13:00
zosia: 3 do 2 da 9 czyli log3 9= 2
2 do 2 potęgi da 4 czyli log2 4=2
wychodzi 2−2=0
3 kwi 13:02
AgA:]: a dla czego tak
3 kwi 13:02
AgA:]: aha
3 kwi 13:02
AgA:]: a cos takiego
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log |
| ( |
| ) − log |
| 2 = |
| | 2 | | 8 | | 2 | |
3 kwi 13:10
zosia: 1/2 do potęgi 3 da Ci 1/8
1/2 do potęgi −1 da Ci 2
czyli 3−(−1)=4
musisz zerknąć jak rozwiązuje się logarytmy
3 kwi 13:14
AgA:]: nie rozumiem tego
3 kwi 13:18
zosia: zobacz log3 9=2
log a b=c
ac=b
32=9
w podręczniku masz taki wzór na logarytmy ac=b i wg tego liczysz
3 kwi 13:21
AgA:]: aa teraz juz wiem mniej wiecej jak to zrobic

dzieki
3 kwi 13:23