proszę o rozw. zależy mi na tym mam to na jutro. Z góry dziekuje.
Karolina: Proszę o pomoc w tym zadaniu: Wielomiany:
Rozłóż wielomian na czynniki nierozkładalne:
a) W(x) = 3x2 −3x
b) W(x) = −7x3 + 14x2
c) W(x) = −3x3 + 27x2
d) W(x) = −x3 + 4x2
e) Q(x) = 14x5 + 21x3
f) Q(x) = 7x8 − 21x6
3 kwi 11:44
Kejt:
a) wyłącz x przed nawias
b) wyłącz 7x2 przed nawias
c) wyłącz 3x2 przed nawias
d) wyłącz x2 przed nawias
e) wyłącz 7x3 przed nawias
f) wyłącz 7x6 przed nawias
zapisz to tutaj.. może coś jeszcze da się zrobić..
3 kwi 11:47
Kejt: w a) 3x..
3 kwi 11:47
Karolina: Kejt a mogłabyś podać mi cały szereg rozwiązań tego zadania bo naprawdę ja tego nie rozumiem i
potrzebyje pomocy.
3 kwi 11:51
Kejt: jeśli podam Ci szereg rozwiązań to tym bardziej nie zrozumiesz. wyłączać wspólny czynnik przed
nawias umiesz?
3 kwi 11:53
Karolina: a) 3x (x − 1)
b) −7x2 ( x − 2 )
c) −3x2 ( x − 9 )
d) −x2 ( x − 4 )
e) 7x3 (2x2 + 3)
f) 7x6 (x − √ 3 ) ( x + √ 3 )
3 kwi 12:03
Kejt: i w czym był problem..?
3 kwi 12:06
Karolina: tylko że to są odp. a ja także potrzebuje jak dojśćdo tego rozwiązania. chyba że nie da sie nic
innego napisać
3 kwi 12:08
Kejt: w takich zadaniach wystarczy wyłączyć wspólny czynnik przed nawias.. wg mnie tu nie ma nic do
liczenia.. no ewentualnie możesz pokazać jak dzielisz każdy z wyrazów przez to co wyłączasz
przed nawias.. ale to jest i tak na siłę..
3 kwi 12:11
Karolina: A mozesz mi to rozpisać jak sie dzieli każdy wyraz przez liczbę. Bo ja mam ostrą babkę od matmy
i on chce miec szczegóły.
3 kwi 12:12
Kejt: hah. ok, mogę pierwsze dwa przykłady.. a dalej sama

i nadal uważam, ze to bezsensu
| | 3x2 | | 3x | |
W(x)=3x2−3x= 3x( |
| − |
| )=3x(x−1) |
| | 3x | | 3x | |
| | −7x3 | | 14x2 | |
W(x)=−7x3+14x2=−7x2( |
| + |
| )=−7x2(x−2) |
| | −7x2 | | −7x2 | |
3 kwi 12:17
Karolina: To powiem Ci że mnie teraz to już mnie wogóle położyłaś na deski

heheh
3 kwi 12:19
Kejt: czemu?
3 kwi 12:19
Karolina: bo nie wiem jak to rozłożyć. I szczerze Ci powiem że jestem bardziej humanistką niż
matematyczką

Pomóż mi.
3 kwi 12:23
Kejt: dobra.. to tak łopatologicznie.. i zapewne mi się później za to od kogoś oberwie, ale ok

przed nawiasem wpisujesz to co masz w rozwiązaniu czyli tak jak w pierwszym 3x, w nawiasie w
licznikach przepisujesz to co miałaś pierwotnie w przykładzie..czyli tutaj 3x
2 i 3x a w
mianownikach wpisujesz to co przed nawiasem.. czyli 3x..

a z tego Ci wyjdzie to co w odpowiedziach
3 kwi 12:29
Karolina: no ok
dzięki
a czemu miało by Ci się oberwać od kogoś

?
3 kwi 12:30
Kejt: bo nie powinnam Ci tak tego powiedzieć, bo to jest sposób tzw. na lenia
3 kwi 12:40
Karolina: Aha. Ale dzięki za pomoc
3 kwi 12:55