da rade?
pomocy plx: podstawa trójkąta równoramiennego ABC jest AB, w polowie boku BC jest punkt P
AB=AD=CD oblicz miary katow trojkata ABC
dla AB=AD=CD
2 kwi 23:32
ICSP: Nie ma punktu D.
2 kwi 23:34
pomocy plx: sory
podstawa trójkąta równoramiennego ABC jest AB, w polowie boku BC jest punkt D
AB=AD=CD oblicz miary katow trojkata ABC
Punkt D tam mialo byc
2 kwi 23:36
pomocy plx: i jeszcze, nie oblicz miary, tylko oblicz jedna miare kata ABC
2 kwi 23:37
pomocy plx: ISCP nie dasz rady
2 kwi 23:37
ICSP: Poczekam na Etę

Na moję oko jest to trójkąt równoboczny.
2 kwi 23:40
pomocy plx: no licz , na moje oko to 45 stopni
2 kwi 23:41
ICSP: Totalne bzdury mi na razie wychodzą

2 kwi 23:42
pomocy plx: kiedy eta bedzie?,bo mnie spanie biere
2 kwi 23:42
pomocy plx: wlasnie ciekawe zadanie, a mnie irytuje
2 kwi 23:42
pomocy plx: a wiesz co jest najsmieszniejsze, ze niby wynik ma byc 36 stopni..... czy 33,
chyba ze polecenie jest zle, bo spisane z zeszytu
2 kwi 23:43
ICSP: mam. Kąty to 72, 72 , 36
2 kwi 23:45
pomocy plx: k
tez mam
2 kwi 23:49
ICSP:

Teraz oczywistości:
α = α
β = 180 − 2α
Z tego oraz z treści podanej w zadaniu wynika że :
∡BAC = 180 − 2α
∡CAD = 180 − 2α
∡BAD = α
180 − 2α + 180 − 2α = α ⇔ 5α = 360 ⇔ α = 72 a β = 36
2 kwi 23:51