dlaczego tak nie inaczej?
jacyków: 712+713
ta liczba jest podzielna przez?
dlaczego przez tą liczbę, ktoś wytłumaczy?
a)16 b)6 c)4 d)5
dzieki
2 kwi 15:48
jacyków: 712+713
2 kwi 15:49
morfepl: 712+713=712(1+7)=7124*2
czyli ejst podzielna przez 4
2 kwi 15:49
jacyków: hm, jeszcze jedno
Sn=2n2−8n,
jak wyliczyć różnice tego ciągu?
2 kwi 15:53
jacyków: da rade ktoś wytłumaczyć?
2 kwi 15:56
unfriendly: to jak?
2 kwi 15:59
morfepl: an=Sn−Sn−1
an=2n2−8n−2(n−1)2+8(n−1)=2n2−8n−2n2+4n−2+8n−8=4n−8
an+1=4(n+1)−8=4n−4
r=an+1−an
2 kwi 15:59