ciagi.....
michelos: Mam takie 4 zadania do rozwiązania i bardzo proszę o rozwiązanie ich i żeby było zrozumiale
napisane

:
1. W ciągu geometrycznym a
3=16 oraz a
6=2. Oblicz 10−ty wyraz tego ciągu oraz sumę 10−ciu
pierwszych jego wyrazów.
2. Oblicz sumę wszystkich trzycyfrowych liczb podzielnych przez 7.
3. Czy trójkąt o bokach długości 7, 15, 24 jest prostokątny?
4. Przekątna prostokąta ma długość 10 cm i jest nachylona do jednego z boków pod kątem 50
stopni. Oblicz pole tego prostokąta.
1 kwi 20:56
michelos: może ktoś mi pomóc
1 kwi 21:04
gertruda: 3) Liczymy z piagorasa, dwie krótsze przekątne podniesione do kwadratu powinny dac trzecią
(najdłuższą) przekątną tez podniesioną do kwadratu wtedy jest prostokątny
72+152=242
49+225≠576 nie równa się więc nie jest trójkątem prostokątnym
1 kwi 21:04
Eugenia: 2) zapewne chodzi o wszystkie liczby naturalne podzielne przez 7
liczymy to wg ciągu geometr
r = 7
100:7=14,29
14*7+7=105
a1 = 105 (to jest pierwsza liczba 3−cyfrowa podzielna przez 7)
999:7 = 142,71
142*7 = 994
an = 994 (a to jest ostatnia 3−cyfrowa liczba podzielna przez 7, ale nie wiadomo jeszcze
która, bo nie wiadomo jeszcze ile ich bedzie)
wiec obliczmy ile ich bedzie
an = a1 + (n−1)r
994 = 105 + 7n − 7
7n = 896
n = 128
a128 = 994 (więc juz mamy ze liczba 994 to 128 liczba podzielna przez 7)
teraz trzeba zsumować te wszystkie 128 liczb
S128 = 0,5(a1 + a128)*128
S128 = 0,5(105 + 994) * 128
S128 = 70336 − szukana suma
1 kwi 21:11
Eugenia: nawet nie podziękuje, oj ta dzisiejsza młodziez
1 kwi 21:16
jakamoke: Może już go nie ma na forum.
1 kwi 21:21
michelos: sry nie było mnie chwilowo na forum ponieważ bawię się z flashem w przeglądarce

Dziękuje a pomożecie w zadaniu 4 i 1
1 kwi 21:28
michelos: Eugenia możesz pomóc z resztą zadań
1 kwi 21:41
michelos: pomoże ktoś?
1 kwi 22:04
ICSP: W 3 jest poważny błąd w treści zadania.
1 kwi 22:05
michelos: mianowicie
1 kwi 22:15
kachamacha: przekątne
1 kwi 22:18
morfepl: 7
2+15
2−2*7*15cosα=24
2
49+225−210cosα=576
−210cosα=302
cosα=−1,44
tutaj od razu widać jaki jest błąd, a mianowicie cos jest mniejszy niż −1, taki trójkąt nie
istnieje
1 kwi 22:20
kachamacha: 7+15 powinno być > 24
1 kwi 22:28
ICSP: Człowiek na chwilę pójdzie obejrzeć matrixa i już całą radość ze znalezienia błędu mu zabiorą
1 kwi 22:31
morfepl: hehe ja też oglądam
1 kwi 22:32
ICSP: ja teraz będę czekał na walkę matrixa z agentami po widzeniu z wyrocznią
1 kwi 22:33
ICSP: tzn. walkę neo a nie matrixa oczywiście.
1 kwi 22:33
morfepl: najlepsza scena z całego filmu, jeszcze bardzo mi się podoba walka w posiadłości tego francuza,
cholera wie jak się nazywał
1 kwi 22:34
ICSP: taka walka na schodach? Chyba najlepszy moment wtedy był jak Neo zatrzymuje miecz gołą ręką


Oczywiście później cała akcja na autostradzie również dobra.
1 kwi 22:36
morfepl: i ci bliźniacy, pozytywne postacie
1 kwi 22:37
ICSP: Jak dla mnie dwójka to najlepsza cześć
1 kwi 22:38
morfepl: ja wychowałem się na klasyku czyli uważam, że 1 część rządzi, ale wszystkie części są godne
uwagi
w ogóle to dawno nie oglądałem jeszcze starej trylogii gwiezdnych wojen, muszę sobie odświeżyć
pamięć
1 kwi 22:41
ICSP: Skoro juz przypomniałeś o klasykach to myślę czy by sobie nie odświeżyć pamięci z władcy
pierścienia
1 kwi 22:43
morfepl: chciałbym przebrnąć przez tą książkę, ale słyszałem, że jest strasznie przytłaczająca opisami i
tempem podróży bohaterów

a film warto obejrzeć, szczególnie dla postaci Goluma
1 kwi 22:45
ICSP: film warto obejrzeć dla scen batalistycznych

. Oblężenie Helmowego Jaru, Minas Tirith oraz na
sam koniec kacja pod Czarną Bramą. Właśnie dlatego pierwsza część była taka nudna.
1 kwi 22:48
morfepl: "you shall not pass", trochę motyw jak z mojego hiszpańskiego, wszystko mi przypomina, że muszę
tą pałę poprawić
1 kwi 22:51
ICSP: Widzę że nie tylko mi się nie powodzi w językach

. Co prawda z polskim jest u mnie lepiej niż
z Wosem( 3 kosy na czysto 1 tydzień przed wystawieniem ocen

ale i tak nie wiem czy mnie do
matury dopuści:(
1 kwi 22:52
morfepl: ja z polskiego nie narzekam, dostałem ostatnio 4 ze sprawdzianu z młodej polski, chociaż nie
czytałem żadnej lektury i nawet nie raczyłem otworzyć zeszytu, tak to już jest jak jest się w
najbardziej leniwej klasie w szkole, z angielskiego mi jakoś idzie, chociaż od 2 lat po prostu
kimam na lekcjach, to nie to co w 1 klasie kiedy to nasz nauczyciel starał się nas nauczyć
wszystkich bluzgów jakie tylko istnieją w tym języku
1 kwi 22:58
ICSP: To wesoła szkoła widzę

Nas na polskim ciśnie: na każdej lekcji odpowiada po 15 osób

Na
angielski już nie chodzę
1 kwi 23:01
morfepl: nas męczy geograf, nie bez powodu nazywają go SSman
1 kwi 23:03
ICSP: hahaha Geografie ma

1 kwi 23:07
morfepl: a Ty masz WOS

ja w 1 klasie skończyłem
1 kwi 23:08
Dawit: bardzo bym chciał zrozumieć matematyke
1 kwi 23:09
ICSP: wiec próbuj ją zrozumieć. Nic nie przyjdzie samo.
1 kwi 23:10
Dawit: ja ciebie ICSP i pare innych osób podziwiam i to bardzo
1 kwi 23:10
Dawit: miał byś kiedyś czas potłumaczyć mi pare zadań na tablicy matematycznej

?
1 kwi 23:11
Dawit: wynalazłem ostatnio takie cudo i pomyślałem sobie że można by to było wykorzystać
1 kwi 23:12
morfepl: niedługo ta scena
1 kwi 23:13
ICSP: i po scenie

Jak się skończą reklamy będę gnał na kolejną scenę u Merowinga
1 kwi 23:31
morfepl: wiem co bym jeszcze obejrzał: Milczenie owiec
1 kwi 23:33
ICSP: Do dawit'a ja urzęduję na tej stronce i już się przyzwyczaiłem do używanych tutaj zapisów.
1 kwi 23:34
ICSP: To może również piłę sobie obejrzyj, albo ptaki.
1 kwi 23:35
morfepl: piła 1 część była dobra, ale bez przesady ile można
1 kwi 23:35
ICSP: myślisz że ja nie wracam do starych dobrych rzeczy? Piłę sobie czasem obejrzę. Jeśli chodzi o
gry to pogram w gothic'a, far cry'a
1 kwi 23:36
Dawit: Gothic my favorite ICSP dam ci linka do muzyki
1 kwi 23:39
1 kwi 23:39
Dawit: i na tej stronie co ci podalem ICSP tam krok po kroku widze co piszesz to jest dobre
1 kwi 23:40
morfepl: gothic szczególnie 1 część, 2 też jest świetna, ostatnio pocinam jeszcze w Port Royale, w sumie
to nie mam za dużego wyboru nowych gier z tego powodu, że mój komputer tnie się nawet na
filmach z youtuba
1 kwi 23:40
Dawit: ja kiedyś byłęm strasznym maniakiem a teraz przez mate miałem cały rok abstynencji
1 kwi 23:41
ICSP: morfepl to mamy wiele wspólnego.

Mój komp też się tnie na filmikach z youtuba

Nawet na
gothic 1 mi sie czasem przytnie.
2 kwi 00:10
morfepl: wykopaliska z paleolitu
2 kwi 00:12
2 kwi 00:13
Dawit: The Offspring − The Kids Aren't Alright
2 kwi 00:15
morfepl: Offspring naprawdę świetny zespół, jeszcze lubię Green Day, Nickelback, Three Days Grace,
oczywiście RHCP i jeszcze kilka innych
2 kwi 00:20
michelos: e kurcze hehe jeden dzień człowieka niema na forum i już mu piszą o filmach zamiast pomóc w
zrobieniu zadania 4 i 1

a dziękuję za 3 zadanie
2 kwi 19:40
morfepl: zrobiliśmy sobie tutaj mały śmietnik
2 kwi 19:42
michelos: a co z tą resztą zadań

pomożesz?
2 kwi 19:47
morfepl: jakich jeszcze nie masz bo tu mały bałagan
2 kwi 19:48
michelos: na samej górze zobacz

zadanie 1 i 4
2 kwi 19:49
morfepl: co do 4 to znajdź w tablicach wartość sin i cos 50
o i zapisz odpowiednie równania
1/
a
3=16
a
6=2
a
10=?
S
10=?
z własności ciągu geo. możemy zapisać
a
6=a
3q
3
q
3=
18
q=
12
a
10=a
3q
7=... policz to bo mi się nie chce

a
1=a
3q
−2=...
2 kwi 20:00
michelos: spoko z 4 sobie już dam rady dziękuję
2 kwi 20:02
michelos: hehe nie ładnie że Ci się nie chce

spoko właśnie nie wiedziałem jak to q policzyć, kurcze
dobry jesteś xD
2 kwi 20:04