Mając ciąg an= U{3n-2}{n+1}
Jola: a)oblicz trzy pierwsze wyrazy ciągu
| | 13 | |
b) który wyraz ciągu jest równy liczbie |
| |
| | 6 | |
c)które wyrazy ciągu są mniejsze od 2?
2 kwi 16:54
Szymon: do a) po prostu podstaw za n 1,2,3
2 kwi 16:58
marcin_k41: 13n +13= 18n−12
5n=25
n=5
2 kwi 17:03
Szymon:
c)
podstaw za an 2
Wtedy rozwiązujesz prostą nierówność 2>166
2 kwi 17:04
2 kwi 17:12
Szymon: pomyłka, po prostu 3n−2n+1
2n+2>3n−2
−n>−4
n<4
2 kwi 17:15
Szymon: czyli 1,2,3 wyrazy ciągu
2 kwi 17:15
Jola: Ok dzięki
2 kwi 17:22