Pole elektryczne.
Trivial:

Uwaga fizyka!
Wyznacz natężenie pola elektrycznego pochodzącego od ładunku q w punkcie P.
Jak ja w ogóle mam to rozumieć, bo tutaj polecenie się kończy.
2 kwi 17:23
Trivial: .
2 kwi 19:35
Trivial: ..
2 kwi 19:57
maturzystka2011: skorzystaj ze wzoru.
2 kwi 19:58
Jojo: skoro ty nie wiesz to kto inny ma wiedziec

?
2 kwi 19:58
Trivial:
Jakiego wzoru?
2 kwi 20:10
Eta:
Na "deltę"
2 kwi 20:11
morfepl: jejku jak na to patrzę to się dziwię, czemu wpisałem sobie w deklaracji maturalnej fizykę
rozszerzoną
2 kwi 20:11
Jojo: zawsze możesz poprosić Zapytajnika o cofnięcie czasu
2 kwi 20:13
Trivial:

Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś to sprawdził i mnie naprowadził, co ma być dalej.
↓0
E = ∫d
E =
i∫dE
x +
j∫dE
y =
iE
x.
dE
x = dE⋅cosα
| | 1 | | dq | |
Ex = ∫ |
| ⋅ |
| ⋅cosα |
| | 4πεrε0 | | r2 | |
Wprowadzamy gęstość liniową λ:
| | dq | | q | |
λ = |
| → dq = λdL, ale wiemy, że λ = |
| . |
| | dL | | πR | |
| | λ | | dL | |
Ex = |
| ⋅∫ |
| ⋅cosα |
| | 4πεrε0 | | r2 | |
No i co dalej?

Całkujemy po dL, a zmienia się r i α... Jak to uzależnić?
2 kwi 20:47
Trivial:
Ktoś w ogóle wie, co chcę policzyć? ...
2 kwi 22:18
bart: czesc
2 kwi 23:31
Trivial: cześć
2 kwi 23:39