graniastoslup prawidlowy
kaja: Pewien graniastosłup prawidłowy ma 32 wierzchołki, a pole jednej jego ściany bocznej jest
równe 7cm2. Pole powierzchni bocznej tego wielościanu wynosi
3 kwi 13:03
ICSP: 32 wierzchołki to oznacza że ma 18 ścian czyli 16 ścian bocznych
16 * 7 =
3 kwi 13:05
kaja: Pewien graniastosłup prawidłowy ma 32 wierzchołki, a pole jednej jego ściany bocznej jest
równe 7cm2. Pole powierzchni bocznej tego wielościanu wynosi:
A. 112cm2
B. 105cm2
C. 224cm2
D. 217cm2
3 kwi 13:08
zosia: nie znam wzoru, ale czy jeśli sześcian ma 6 ścian a wierzchołków ma 8
to ułożę równanie
8=6
32=x
x=24 wychodzą mi 24 ściany
mogę tak liczyć?
3 kwi 13:11
kaja: nie mam pojęcia

nie rozumiem tego zadania
3 kwi 13:14
ICSP: Masz już prawie gotowe rozwiązanie wystarczy pomożyć.
odp. A
3 kwi 13:15
kaja: dziękuje
3 kwi 13:19