funkcja liniowa
Marek: Witam,
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań z matematyki − funkcja liniowa.
Proszę o sposób rozwiązania + wyjaśnienia, dlaczego powstał taki, a nie inny wynik.
Przepraszam też za "opisowo−graficzną formę równań, ale nie mam zainstalowanego
programu z równaniami.

Zad.4
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań.
{3x + 4y = −19
{1/2 x − y = − 1,5 "ułamek jedna druga iks minus igrek równa się minus jeden i pięć
dziesiątych"
Jak należy zaznaczyć na osi punkty (ułamki):
(0, − 19/4) i (−19/3, 0) oraz (0, 3/2) ?
Proszę najlepiej o narysowanie wykresu tutaj.
Bardzo proszę Wszystkich o pomoc jeszcze dzisiaj. (Pilne).
Pozdrawiam,

Marek
3 kwi 12:34
ICSP: Przemnóż sobie drugie równanie przez dwa

Już łatwiej ci będzie rozwiązać to algebraicznie.
3 kwi 12:39
zosia: 3x+4y= −19
1/2x−y= −1,5
wyznaczam y z drugiego równania
−y=−1/2x−1,5 / (−1) dzielę przez−1
i mam y=1/2x+1,5
teraz to podstawiam do pierwszego równania
3x+4(1/2x+1,5)= −19
3x+2x+6= −19
5x=−25 / :5
x= −5
obliczam y
y= 1/2 *(−5)+1,5
y= −1
3 kwi 12:44
Marek:
Dzięki, ja też mam taki wynik

Proszę tylko jeszcze o narysowanie wykresu tutaj.
Pozdrawiam,

Marek
3 kwi 13:29