| tgα | ||
a) sinα + sinα x tg2α = | ||
| cosα |
| sinα+cosα | ||
b) | = 1 + tgα | |
| cosα |
| cosα | cosα | 2 | ||||
d) | + | = | ||||
| 1+sinα | 1−sinα | cosα |
Korzystajac z jedynki i z wzoru tga =
| sina | ||
| cosa |
| sin2a | sinacos2a | |||
a) L= sina + sina * tg2a = sina + sina * | = | + | ||
| cos2a | cos2a |
| sin3a | sinacos2a + sin3a | sina(cos2a + sina) | ||||
= | = | = U{sina | ||||
| cos2a | cos2a | cos2a |
| sina | sina | tga | ||||
*1}{cos2a} = | = | : cosa = | = P | |||
| cos2a | cosa | cosa |
| sina+cosa | sina | cosa | ||||
b) L= | = | + | = tga + 1 = P | |||
| cosa | cosa | cosa |
dziękuje!