HARD
Tes:

Rys zrobiłem do 1, jakoś podobieństwo chyba muszę wykorzystać:
1. W okręgu wpisano dwa trójkąty równonamienne o wspólnej podstawie. Stosunek długości ramion
tych trójkątów wynoi 1:3. Oblicz stosunek długości wysokości opuszczonych na wspólny bok.
2. W trójkącie prostokątnym poprowadzono dwusieczną kąta prostego. Oblicz kąty ostre tego
trójkąta, wiedząc że środek okręgu wpisanego dzieli odcinek dwusiecznej w stosunku
√3 :
√2 licząc od wierzchołka kąta prostego.
2 kwi 21:11
Tes:

niebieska −
√3x
czerwona −
√2x
2 kwi 21:14
Tes: Rys wyżej do zad 2, nasuwa się twierdzenie o dwusiecznej. Prosiłbym o pomoc
2 kwi 21:15
Tes: up
2 kwi 21:25
Tes: up
2 kwi 22:49
Tes: ...
2 kwi 23:18
Tes: nikt nie wie jak to zrobić?
2 kwi 23:58
ICSP: Eta pierwsze 9:1?
3 kwi 00:07
Godzio:
| | 9 | | ah1 | |
P2 = |
| x2sinα = |
| ( sin(180 − α) = sinα, skorzystałem z warunku |
| | 2 | | 2 | |
wpisania czworokąta w okrąg)
Dziele oba równania:
3 kwi 00:25
Eta:
3 kwi 00:26
Tes: Rozwiązałem 1, ale dzięki za pomoc. 2 nie mogę zmęczyć =/
3 kwi 10:35