?
Mat: wie ktos jak to zrobic ?
Kilku znajomych wybrało się na obiad, którego łaczny koszt wyniósł 192 zł. Płaca˛c za obiad
postanowili kwot˛e rachunku podzieli´c równo pomiędzy wszystkie obecne osoby. Okazało
się jednak, z˙ e dwie osoby nie wzięły pieniędzy. W tej sytuacji kazdy z pozostałych zapłacił
o 8 zł więcej, niż powinien. Oblicz, ile osób uczestniczyło w obiedzie.
3 kwi 11:18
Kejt:
x − ilość osób płacących
y − kwota przypadająca na osobę
i tutaj chyba będzie: x−2=y+8
masz układ.. sprawdź czy coś z tego wyjdzie.. pamiętaj, że: x∊ℕ
3 kwi 11:24
ICSP: x − liczba osób które płaciły
y − koszt na jednego uczestnika
x*y = 192
(x−2)(y+8) = 192
Po rozwiązaniu otrzymujesz że było 8 osób i każdy musiał zapłacić po 24zł.
3 kwi 11:24
Kejt: a może i tak..
3 kwi 11:25
mad'o: x*n=(x−2)(n+8)
8x−2n=16
n=4x−8
x*n=192
x*[4x−8]=192
4x2−8x−192=0
x=8 i x=−6
ponieważ liczba osob jest dodatnia to poprawna odpowiedzia jest 8
3 kwi 11:30
Mat: dzieki za pomoc
3 kwi 11:34
truskaweczka: x−liczba wszystkich osób
y−kwota na jedną osobę gdy każdy płaci za siebie
x−2 liczba bez osób które zapomniały pieniedzy
y+8 kwota po zmianie osób
założenia: x∊N, y≠0
układasz równanie
x*y=192
(x−2)(y+8)=192
xy+8x−2y−16=192
192+8x−2y−16=192
−2y=16−8x /:(−2)
y=4x−8
wstawiasz za y
x(4x−8)=192
4x2 −8x−192=o/ :4
x2−2x−48=0
liczysz delte i wychodza dwa x...ujemny odrzucasz i wychodzi x=8 a y=24
8*24=192
z moich obliczeń sie zgadza
3 kwi 11:39