Mei Lin:
Podszedł bym do tego tak .
1) wykres funkcji y=|x−m| ma z osią OX zawsze jeden punkt wspólny niezależnie od parametru (m)
Tylko w zależności od parametru (m) bedzie przesunięty w zależności od (m) albo w lewo ,albo w
prawo na osi OX
W związku z tym wykres funkcji y=3m−1
| | 1 | |
ma z wykresem funkcji y=|x− |
| | jeden punkt wspólny |
| | 3 | |
| | 1 | |
2) dla 3m−1<0 czyli m< |
| |
| | 3 | |
nie ma z wykresem funkcji y=|x−m| punktów wspólnych
| | 1 | |
3) dla 3m−1>0 czyli m> |
| |
| | 3 | |
ma z wykresem funkcji y=|x−m| dwa punkty wspólne