OMG
Malik: Nie wiem jak z tego wyliczyć x :
5x2+4ax = a2
Proszę o pomoc =/
2 kwi 20:20
terminex: pomagam
2 kwi 20:22
kachamacha: 5x2+4ax−a2=0
Δ=16a2−4*5*(−a2)=36a2
√Δ=6a lub −6a
wyznaczasz x1 x2
2 kwi 20:22
dero2005:
5x
2 + 4ax − a
2 = 0
Δ = b
2 − 4ac = 16a
2 + 20a
2 = 36a
2
√Δ = 6a
| | −b−√Δ | | −4a−6a | | −10a | |
x1 = |
| = |
| = |
| = −a
|
| | 2a | | 10 | | 10 | |
| | −b+√Δ | | −4a+6a | | 2 | |
x2 = |
| = |
| = |
| a |
| | 2a | | 10 | | 10 | |
2 kwi 20:27
Malik: Dzięki. Że na to nie wpadłem ^^
2 kwi 20:28