matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sinusy cosinusy
o.n.a :
wiedząc, że sin α − cos α = 1/4 wyznacz sin α * cos α
2 kwi 19:33
morfepl:
bla bla bla, było było było (sinx−cosx)=
1
4
(sinx−cosx)
2
=(
1
4
)
2
sin
2
x−2sinxcosx+cos
2
x=
1
16
−2sinxcosx+1=
1
16
−2sinxcosx=−
15
16
sinxcosx=
15
8
2 kwi 19:40