matematykaszkolna.pl
Oblicz bjętość ostrosłupa.Pomocy!!! Kika: Podstawą ostrosłupa jest romb, którego bok ma długość 13 cm a długość jednej przekątnej podstawy jest równa 24 cm. Długość drugiej przekątnej podstawy jest równa długości wysokości ostrosłupa. Oblicz objętość ostrosłupa. W odpowiedziach mam wynik 400 cm3 ale nie potrafię dojść do tego wyniku a tak szczerze to nie moge dojść do żadnego wyniku w ogóle nie mam pojęcia jak to zrobićemotka błagam o pomoc!
2 kwi 21:43
Wojteq66: rysunekZacznij od rysunku. (ten tu jest troche nie dokładny, ale połapiesz się) Warto pamiętać że przekątne w rombie dzielą się pod kątem prostym. Przekątne przecinają się w punkcie S. Skoro AC=24 => AS=12 a bok rombu ma 13. to układasz z twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta ABS równanie |AS|2 + |SB|2 = |AB|2 SB2 = 169 − 144 SB= 25 => SB= 5 Teraz już wiesz, że przekątna DB = 2*5=10 a skoro przekątna ta jest równa wysokości "H" ostrosłupa, to możesz spokojnie liczyc jego objętość.
 1 a*h 1 24*10 1 
V=

*(

) * H=

*(

)*10 =

*1200 = 400 cm3
 3 2 3 2 3 
2 kwi 22:19
Kika: Prosze pomóżcie!
2 kwi 22:19
Kika: Ups nie zauważyłam, że odpowiedź się już pojawiła. Wielkie dzięki emotka
2 kwi 22:21
Bizon: https://matematykaszkolna.pl/strona/866.html ... przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym. Masz bok .... masz jedną przekątną .... więc masz i drugą ( z Pitagoraska chociażby) Masz obie przekatne więc masz i pole rombu (podstawy ostrosłupa) .... masz wysokość .... masz i objętość...emotka powodzenia
2 kwi 22:24