ciągi arytmetyczne
Krystianek: a)Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 3.Oblicz obwód tego
trójkąta.
b)Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny.Oblicz długości
przyprostokątnych,jeżeli przeciwprostokątna ma długość 10.
proszę o rozpisanie tego

bo będę musiał wytłumaczyć w szkole skad sie wzięło wszystko.jak
możecie dodajcie załącznik jakiś
3 kwi 11:48
ICSP: dla ciągu arytmetycznego prawdziwa jest zależność
a1 = a1
a2 = a1 +r
a3 = a1 + 2r
Wiemy że różnica jest równa 3 dlatego możemy to zapisac jako:
a1 = a1
a2 = a1 + 3
a3 = a1 +6
3 kwi 11:50
3 kwi 11:51
ICSP: pamiętaj tyko że boki muszą być dodatnie
3 kwi 12:03
Krystianek: nie mam pojęcia co dalej
3 kwi 12:20
3 kwi 12:21