Z jakiej wysokości musi spaść masa 1 kg, aby uzyskać wzrost energii kinetycznej o 100 J?
ile czasu będzie to trwało?Rozpatrz przypadek:
a) bez prędkości początkowej i
| m | ||
b) z prędkością początkową Vo= | ||
| s |
Oznaczenia:
U − energia potencjalna
K − energia kinetyczna
UA + KA = UB + KB /* zasada zachowania energii */
Ale UB = 0, czyli:
UA + KA = KB → UA = KB − KA = E0.
| 1 | 1 | 2 | ||||
E0 + | mv02 = | mv2 /* | ||||
| 2 | 2 | m |
| 2E0 | |
+ v02 = v2 | |
| m |
| 2E0 | |
+ v02 = (v0 + gt)2 | |
| m |
| 2E0 | |
+ v02 = v02 + g2t2 + 2v0gt | |
| m |
| 2E0 | ||
g2t2 + 2v0gt − | = 0 | |
| m |
| 2E0 | 2E0 | |||
Δt = 4v02g2 + 4g2* | = 4g2(v02 + | ) | ||
| m | m |
| −2v0g + 2g√v02 + 2E0/m | √v02 + 2E0/m − v0 | |||
t = | = | |||
| 2g2 | g |
| m | ||
b) m = 1 kg, E0 = 100 J, v0 = 10 | . | |
| s |
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem.
| E0 | ||
E0 = mgh → h = | ||
| mg |