prawdopodobienstwo
stokrotka: Rzucamy dwiema kostkami do gry. Zdarzenie A polega na tym, że suma wyrzuconych oczek wynosi 8.
Zdarzenie B na tym, że na obu jednocześnie wypadło co najmniej 3. Opisz zdarzenie A∩B.
Bardzo proszę o pomoc! szczególnie w opisaniu zdarzenia B.
Mi się wydaję, że to będzie wyglądało tak: B= { (x,y) ∊Ω, x+y= {3,4,5,6} }
Jednak nie jestem pewna. Czy to jest dobrze opisane?
3 kwi 01:26
Eta:
A= {(2,6), (3,5), (4,4), (5,3),(6,2)}
B −−− najmniej 3 oczka lub więcej na obydwu kostkach jednocześnie
to: A∩B= { (3,5) , (4,4), (5,3)}
A ∩B= {(x,y): x+y= 8 i x≥3 i y≥3}
3 kwi 01:53