sinusy i cosinusy
o.n.a : wiedząc, że sin α − cos α = 1/4 wyznacz sin α + cos α
2 kwi 17:57
bart: a nie sinα*cosα ?
2 kwi 17:59
o.n.a : właśnie sinα + cosα
2 kwi 18:02
bart: To zadanie juz milion razy roziwazywalem i zawsze mnozenie bylo
2 kwi 18:08
o.n.a : o matko profesor sie pewnie walnał

a w wypadku mnożenia, jakby to było ?
2 kwi 18:18
AS:
Spróbuj rozwiązać układ równań
sinα − cosα = 1/4
sin2α + cos2α = 1
Mając wyliczone sinα i cosα łatwo znajdziesz sinα + cosα
2 kwi 19:53
AS: Można też tak
A = sinα + cosα = √ (sinα + cosα)2 = √1 + 2sinαcosα
Z drugiej strony
(sinα − cosα)2 = (1/4)2
1 − 2sinαcosα = 1/16 ⇒ 2sinαcosα = 15/16
Wstawiając do A mamy
A = √1 + 2*15/16 = √31/4
Pomyśl nad drugą możliwością A = −√31/4
2 kwi 20:21
AS: Poprawka w końcówce
A = √1 + 15/16 = √31/4
2 kwi 20:27