trygonometria
Iza: Całe równanie wygląda tak..
sin 3x = sin ( 2x + x) = sin 2x *cos x + sin x*cos 2x =
= 2 sin x *cos x *cos x + sin x *( cos2 x − sin2 x) =
= 2 sin x *cos2 x + sin x * cos 2 x − sin3 x =
= 2 sin x *(1 − sin2 x) + sin x*(1 − sin 2 x) − sin3 x =
= 2 sin x − 2 sin3 x + sin x − sin3 x − sin3 x =
= 3 sin x − 4 sin3 x
Ale nie mam pojęcia skąd sie bierze to przekształcenie
= sin ( 2x + x) = sin 2x *cos x + sin x*cos 2x =
umiał by to ktoś wyjaśnić ?
2 kwi 17:53
bart: po prostu jest taki wzor

sin(a+b)=sina*cosb+sinb*cosa
2 kwi 18:02
2 kwi 18:03