ykaż, korzystając z definicji że ciąg (an)
Magdalena: Wykaż, korzystając z definicji że ciąg (an) określony wzorem an=(−2)n−1 jest ciągiem
geometrycznym. Zbadaj jego monotoniczność i oblicz sumę 10 początkowych wyrazów
2 kwi 17:31
dero2005:
a
n = (−2)
n−1
a
n+1 = (−2)
n+1−1 = (−2)
n
| | an+1 | | −2)n | |
q = |
| = |
| = (−2)n−n+1 = −2
|
| | an | | (−2)n−1 | |
q = −2 q<0
iloraz q jest stały − ciąg geometryczy
iloraz q<0 ciąg malejący
a
1 = (−2)
1−1 = −2
0 = 1
| | 1−(−2)10 | | 1−1024 | | −1023 | |
S10 = a1 |
| = 1 |
| = 1 |
| = −341 |
| | 1−(−2) | | 1+2 | | 3 | |
2 kwi 21:20