Jak obliczyć ekstremum warunkowe funkcji
f(x,y) = exy dla warunku x+y=1 Wielkie dzięki za pomoc
))
f(x, y) = exy
G(x, y) := x+y−1
L(x, y, λ) = exy + λ(x+y−1)
| ∂L | |
= yexy + λ | |
| ∂x |
| ∂L | |
= xexy + λ | |
| ∂y |
| ∂L | |
= x+y−1 | |
| ∂λ |
| ⎧ | yexy + λ = 0 | |
| ⎨ | xexy + λ = 0 | |
| ⎩ | x+y−1 = 0 |
| 1 | ||
x= | . | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
P0 = ( | , | ). | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
x = | . | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
y = 1 − | = | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
P0 = ( | , | ). ![]() | ||
| 2 | 2 |