FUNKCJIE
BASIA: wykres funkcji liniowej przechodzi przez punkty K=(3,5) L=(−1,17)
a) znajdź wzór funkcji f
b )wyznacz równanie prostopadłej do wykresu funkcji f które przechodzi przez punkt (2,3)
c) oblicz współrzędne punktów przecięcia się funkcji f i funkcji g(x)=x*−5X+8
2 kwi 18:35
2 kwi 19:18
maturzystka2011: a) y=ax+b
5=3a + b
17= −a + b / 3
5=3a + b
51 = −3 +b
2b = 56
b = 28
i postepuj podobnie
nastomiast odnosnie podpunktu b powiniennes wiedziec, ze wspolczynik kierunkowy gry prosta jest
prostopadla wynosi −1/a
Pozdrawiam.
2 kwi 19:22
dero2005:
całkiem podobne
89003
2 kwi 20:47