Przemek: 1.Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta BAC w trójkącie prostokątnym ABC, wiedząc że:
a)kąt C=90
0, |AC|=3, |BC|=2
b)kąt B=90
0, |BC|=
√15, |AC|=4
2.Wyznacz miary kątów ostrych (z dokładnością do 1
0) w trójkącie prostokątnym o
przeciwprostokątnej równej 52cm, wiedząc że przyprostokątne różnią się o 28cm
3.Wyznacz miary kątów ostrych (z dokładnością do 1
0) w trójkącie równoramiennym ABC, w którym
|AC|=|BC|=10cm, a wysokość poprowadzona z wierzchołka C ma długość:
a)5cm
b)8cm
c)12cm
PROSZĘ O POMOC
