Wyznacz równanie prostej..
Jasmina: Wyznacz równanie prostej zawierającej środkową CD trójkąta ABC, którego wierzchołkami są
punkty: A=(−2,−1) , B=(6,1) , C=(7,10).
2 kwi 21:08
Eta:

punkt D jest środkiem boku AB
| | −2+6 | | −1+1 | |
D( |
| , |
| ) , D(2, 0)
|
| | 2 | | 2 | |
środkowa CD , to prosta k wyznaczona przez punkty C i D
k: y= ax+b
| | yD−yC | | 0−10 | |
aCD= |
| = |
| = 2
|
| | xD−xC | | 2−7 | |
k: y= 2( x−x
D) +y
D
k: y= 2(x −2)
k:
y= 2x −4
2 kwi 21:37
Dzięcioł334: Ktoś mi powie skąd się wzięło y=2(x−xD) + yD i tak dalej?
4 paź 16:47
Janek191:
Jest taki wzór na równanie prostej o współczynniku kierunkowym a pzrechodzącej przez
punkt P = ( x0, y0)
4 paź 17:17