ciągi liczbowe...pomocy!!:)
DzIdZi: Elo pomocy


1.oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych większych niż 15 i podzielnych przez 3.
2. oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych
3 kwi 12:18
ICSP: a1 = 18
an = 99
r= 3
to do pierwszego. POdstawić do wzorów i skończyć
a1 = 100
an = 999
r =1
Tak samo
3 kwi 12:20
DzIdZi: a skąd wiadomo że r to np. 1

?
3 kwi 12:24
ICSP: wymień 5 kolejnych liczba naturalnych trzycyfrowych.
3 kwi 12:26
DzIdZi: 100,101,102,103,104,105
3 kwi 12:30
DzIdZi: a to że co 1 się zwiększa tak
3 kwi 12:31
ICSP: tak. Właśnie dlatego.
3 kwi 12:31
DzIdZi: a dziękuje bardzo

zrobiłam już te zadania
3 kwi 12:33