W trójkącie równoramiennym ABC
Bart:
W trójkącie równoramiennym ABC ac=bc podstawa ab = 8
√5 = cf, gdzie cf jest wysokością
poprowadzoną z wierzchołka C. Oblicz odległość punktu przecięcia wysokości tego trójkąta od
jego ramion.
2 kwi 19:13
ukasz: Polecam podpisać na rysunku. . . bo brak oznaczeń i nie wiadomo o co chodzi
2 kwi 19:16
Bart: rysunek wynika z treści, chciałem pokazać tylko jak mają się przecinać wysokości. Mam obliczyć
długość tej czerwonej linii. Prosiłbym o pomoc z tym zadaniem.
2 kwi 19:24
Bart:

ABCF
2 kwi 19:26
kamis:
|AD| − wysokość opuszczona na ramię |BC|
| | 1 | |
Pole = |
| * 8√5 * 8√5 = 160 |
| | 2 | |
Długość ramienia −
√(8√5)2 + (4√5)2 = 20
Długość wysokości opuszczonej na ramię − 16
Długość odcinka DC = 20
2 − 16
2 = 12
Z podobieństwa trójkątów:
16
√5 = 8x
√5
x = 2
2 kwi 19:36
kamis:
Mały błąd się wkradł:
48
√5 = 8x
√5
x = 6
2 kwi 19:40
Tes: Dzięki wielkie, a mógłbyś powiedzieć skąd to się wzięło:
Długość odcinka DC = 202 − 162 = 12 ?
2 kwi 19:44
kamis:
Z trójkąta ADC i twierdzenia Pitagorasa
2 kwi 19:50