Całka
Ania: Całka. Morduję się z tym już godzinę i dalej nie mogę rozwiązać...
2 kwi 18:30
Jack:
na ułamki proste rozłóż, próbowałaś?
2 kwi 18:43
Ania: Że na ułamki: A/x2 − B/x + 1?
2 kwi 18:51
Jack:
| 1 | | 1 | |
| = |
|
|
| x2−x+1 | | (x−1/2)2+3/4 | |
podstawienie:
(x−1/2)=
√3/4t
| | 1 | | 4/3 | |
więc |
| = |
|
|
| | 3/4t2+3/4 | | t2+1 | |
| | 1 | |
Przypomnę, że ∫ |
| dx=arctg x +c
|
| | x2+1 | |
2 kwi 18:55
Jack:
nie zauważyłem w pierwszej chwili, że Δ<0 więc pierwszy pomysł nie miał szans powodzenia
2 kwi 18:56
Ania: Dziękuję bardzo.
2 kwi 18:57