prawdopodobienstwo
Madziaaaaaaaaa: rzucono 8 razy monetą. Oblicz prawdobieswo ze wyrzucono orła :
a) co najmniej jeden raz
b) dokładnie 1 raz
2 kwi 20:13
Eta:
|Ω|=2
8
zdarzenie przeciwne do A
A
' −−− wyrzucono same reszki
|A
'|= 1
| | 1 | |
P(A)= 1 −P(A')= 1 − |
| =.........
|
| | 28 | |
B −−− wyrzucono orła dokładnie raz
B={(RRRRRRRO) (RRRRRROR) , (RRRRRORR),.............. }
|B|= 8
| | 8 | | 23 | | 1 | |
P(B)= |
| = |
| = |
|
|
| | 28 | | 28 | | 25 | |
2 kwi 20:43
Madziaaaaaaaaa: a dlaczego B=8?
2 kwi 21:06