Objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
kiruśka: Proszę o pomoc w zadaniu ze stereometrii.
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o podstawie ABCD i wierzchołku S.Pole trójkąta ACS
jest równe 20
√2 . Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem którego
| | 5√2 | |
tg= |
| . Oblicz objętość ostrosłupa. |
| | 4 | |
2 kwi 17:59
kiruśka: Pomocy


!
2 kwi 19:01
złapmniehakerze: masz odpowiedz do tego zadania?
2 kwi 19:22
2 kwi 19:27
złapmniehakerze: A wiec ostrosłup jest prwaidłowy czyli w podstawie mamy kwadrat ktorego bok oznaczymy sobie
jako "a" (dla ulatwienia). Wiemy tez ze trojkat ACS jest rownoramienny i ze jego podstawa jest
przekatna kwadratu czyli wynosi a
√2. Wysokosc ostroslupa w tym przypadku jest tez wysokoscia
trojkata ACS i dzieli podstawe trojkata na połowe. Zaznaczmy w tym miejscu punkt "O" . Teraz
| | h | | 5√2 | | h | |
tgα= |
| czyli |
| = |
| dwie strony trzeba pomnozyc |
| | | | 4 | | | |
| | 10 | | h | |
przez √2 mamy wtedy |
| = |
| po wymnozeniu, skroceniu i takie tam mamy |
| | 4 | | | |
| | 1 | |
Teraz wiadomo ze pole trojkata ACS = 20√2 czyli |
| *a√2 *h = 20√2 czyli a*h=40 |
| | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
Pod h podstawiamy |
| *a i mamy postac a * |
| a=40 czyli a2 =32 ⇒a =√32 =4√2. |
| | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 5 | | 1 | |
h= |
| a ⇒ h= |
| * 4√2 ⇒h=5√2. Objetosc ostroslupa wynosi V= |
| * Pp * H . |
| | 4 | | 4 | | 3 | |
Pole podstawy wynosi a
2 czyli 32 a wysokosc ostroslupa jest wysokoscia trojkata ACS czyli
5
√2.

mam nadzieje ze rozumiesz

sorki ze tak dlugo ale ciezko sie pisze tak zeby to jakos
w miare wygladalo
2 kwi 20:14
kiruśka: Oki dzięki teraz kumam

nie ważne, że długo ważne że zadanie wykonane...
Jeszcze raz dzięki
2 kwi 21:04