matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 358,
357
,
356
,
355
,
354
,
353
,
352
,
351
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
ania:
prosta o rownaniu y=x+3 i okrąg x
2
+(y−3)
2
=18 przecinaja się w punktach A i B.Oblicz długość cięciwy AB
0
ola:
Pewna osoba która codziennie przeznaczała 10 zł na papierosy postanowiła z dniem 1 stycznia 2011r rzucic palenie,a zaoszczędzone w ten sposób pieniądze oszczędzać w następujący sposób :
3
Gabi:
jeden z kątów trójkąta prostokątnego ma 45 stopni =, a jeden z boków ma długość 10. oblicz ople i obwód tego trójkąta (rozpatrz dwa przypadki
1
M:
mam pytanko
chodzi mi o przykłady, w których zapisujemy jakieś wyrażenie w postaci wzoru skróconego
7
Ewelina:
pomoże ktoś z kombinatoryki
w kazdej z 2 urn znajduje sie n kul białych i 3 kule czarne. z kazdej urny losujemy po 1 kuli i
8
Kicia:
Hej
Potrzebuje pomocy z granic funkcji...
0
ania:
rozwiaz rownanie (2x+1)+(2x+4)+2x+7)+.......(2x+28)=155 wie dzac,że składniki po lewej stronie są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego
0
basiulek:
Udowodnij korzystająć z Tw. odwrotnego do twierdzenia Talesa , że odcinki łączące środki kolejnych boków równolegoboku tworzą równoległobok
7
Ewelina:
z tali 52 kart losujemy 10 kart. jakie jest prawdopodobienstwo ze wsrod wylosowanych kart jest co najmniej 8 kierow?
0
Ewcia:
w czworokącie ABCD dane są |BC|=3 |CD|=2 |∠BCD|=120stopni, |∠DAB|=60stopni. oblicz długości boków AB AD tego czworokata, jesli wiadomo że można w niego wpisać okrąg.
3
Ewelina:
w grupie liczacej 10 osob jest 4 mężczyzn i 6 kobiet. z grupy tej nalezy droga losowania wylosowac 3 osobowa delegacje. wylosowano jedna z osob a nastepnie nie sprawdzajac kto jest
0
Ewcia:
Kąt ostry równoległoboku ma miarę 60 stopni a jego boki mają długości 6 i 10. wynacz cosinus kąta między przekątnymi tego równoległoboku.
1
ToMCio:
Nie wiem jak sie za to zabrac..
Czy trójkąt o polu wynoszącym 9 cm
2
zmieści się w kuli o promieniu długości 1,2cm?
1
chce sie nauczyc matmy:
funkcje f i g określone wzorami f(x)= 4
x
i g(x)= 2
x
− 1 przecinaja sie w punkcie odciętej Odp x − 1 i dlaczego
3
Ewelina:
w poczekalni znajduje sie 10 mezczyzn i 5 kobiet. poszczególne osoby sa proszone do gabinetu w sposob losowy. jakie jest prawdopodobienstwo ze jako pierwsze zostana poproszone wszystkie
0
Grzesiek:
Proszę o pomoc, nie wiem jak sie za to zabrać 1) x
3
− x
2
= −5 − 3x
0
Krystek:
Rozwiąż nierówność:
1
1
1
log
3
x−3log
<
/div>
2
x−log
<
/div>
x+3<0
3
3
3
1
ToMCi0:
Czy trójkąt o polu wynoszącym 9 cm
2
zmieści się w kuli o promieniu długości 1,2cm?
0
basiulek:
Udowodnij korzystająć z Tw. odwrotnego do twierdzenia Talesa , że odcinki łączące środki kolejnych boków równolegoboku tworzą równoległobok
1
basiulek:
6
maja:
3
√
5
5
2
bezradny:
y=5/2x
2
−5x+1
0
pafcio:
w sklepie sa wafle po 8 zl i po 12 zl za kilogram. sprzedawca chce zrobic mieszanke tych wafli w cenie 11 zl za kilogram. ile wafli kazdego rodzaju powinien zamieszac aby otrzymac 20 kg
0
Ewelina:
Pomóżcie
10
Tomasz:
:::rysunek::: Witam mam do zrobienia zadanie o ostrosłupie i proszę o pomoc!
2
Ania123:
W ciagu arytmetycznym a 2=−1,a 5=8 Wyznacz pierwszy wyraz i różnice tego ciągu Bardzo prosze o szybka odpowiedz
8
isia:
ze zbioru Z={ x∊N x<6 ∧x≥1/x} losujemy kolejno bez zawracania dwie liczby i tworzymy liczbe 2 cyfrowa ktorej cyfra dziesiatek jest pierwsza z wylosowanych liczb. oblicz prawdopodobienstwo
1
Aga:
W trapezie równoramiennym podstawy mają 3 i 7 cm, a kąt przy dłuższej postawie ma miarę 45 stopni. Oblicz obwód trapezu.
0
ela:
Ciągi ARYTMETYCZNE proszę o POMOC w zadaniu!
12
Niki:
oblicz:
0
pafcio:
w sklepie sa wafle po 8 zl i po 12 zl za kilogram. sprzedawca chce zrobic mieszanke tych wafli w cenie 11 zl za kilogram. ile wafli kazdego rodzaju powinien zamieszac aby otrzymac 20 kg
0
Damian:
Stereometria. Proszę o pomoc w zadaniu Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 18cm
2
, a jego krawędź boczna ma
3
kiwi:
Fizyka
3
niunia:
1)dana jest suma ciągu arytmetycznego 3+8+13+............=81993 Ile równa sie ostatni najwiekszy wyraz tej sumy? prosze chociaz o jakies wzory 2)podaj równanie prostej
2
Ewelina:
pomóżcie
sposrod liczb 1,2,....,9 losujemy liczbe zwracamy ja i losujemy po raz drugi. jakie jest
2
GAbrysia:
pomózcie!
Napisz wzór, który pozwala obliczyć
0
xyz:
cosx*cos2x*cos4x−1
lim
(
x−>0)
baaaardzo proszę o rozwiązanie − najlepiej dwoma sposobami
x
(z regułą de L"Hospitala i bez)
9
Kasia:):
Witam, do zrobienia mam pare zadań na gwałt z potęgowania i niestety te przykłady sprawiają mi straszny kłopot :.(
1
G:
BARDZO PROSZE O POMOC Z TYM ZADANIE,BO KOMPLETNIE NIE WIEM JAK SIĘ ZA NIE WZIAĆ
0
Julka:
Proszę o pomoc
1
Damian:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o podstawie ABCD i wierzchołku S. Punkt P jest środkiem odcinka AS. Wyznacz cosinusy kątów trójkąta ACP, jeśli krawędź boczna ma długość
2
MARTYNA:
no pomóżcie prosze... nie bądzcie chamy...
1
niunia:
1)dana jest suma ciągu arytmetycznego 3+8+13+............=81993 Ile równa sie ostatni najwiekszy wyraz tej sumy? prosze chociaz o jakies wzory
2
aaaa:
x
2
−6x+y
2
=0
0
Nie znający odpowiedzi;p:
Przekątna prostokąta o bokach długości 6 i 8 dzieli go na dwa trójkąty. Znajdź odległość między środkami okręgów wpisanych w te trójkąty.
2
kiwi:
Dwa kondensatory, o pojemności C
1
=2 mikrofarady i C
2
=3 mikrofarady połączono szeregowo i podłączono do źródła napięcia U=1000 volt. Jakie jest napięcie pomiędzy okładkami
1
Marika:
Ile waży powietrze wewnątrz tej ozgoby ? ( 1cm3 powierzchnia waży 0,0012g)
1
KASIA.:
cześć. mam pytanie.
0
MARTYNA:
NAJMOCNIEJ WAS PRZEPRASZAM ALE NIE MOGE NIGDZIE ZNALEZC FORUM BIOLOGICZNEGO ABY LUDZIE W TAK SZYBKIM TEMPIE ODPISYWALI JAK TUTAJ.. PROSZE POZMOCIE MI.. MUSZE NA JUTRO NAPISAC ETAPY
0
Julka:
Proste m i l wyznaczają płaszczyznę π. Prosta k jest równoległa do prostej l i ma jeden punkt wspólny z prostą m. Wykaż, że prosta k zawiera się w płaszczyźnie π.
0
Karl:
x
2
+2
√
2
x+2
1. Całki elementarne ∫
x−
√
2
8
asik:
Czy mógłby mi ktoś pomóc i powiedzieć jak wykonuje się działania na silniach? W pewnym zadaniu wyszło mi:
1
Kasia:
Zad1. W trójkącie prostokątnym ABC na przeciwprostokątnej AB odłożono odcinek BD równy BC i punkt D
1
Ania123:
Rozłóż na czynniki stopnia możliwie najniższego wielomian W (x)=x
6
−3x
4
+3x
2
−1
1
Blondyna:
Napisz wzór, który pozwala obliczyć a) pole P trójkąta równobocznego, gdy dana jest długość a jego boku
1
Hania:
funkcja f(x)=x2−4x jest osnaca w przedziale..
4
ysiulec:
Wykres funkcji liniowej przechodzi przez punkt P i przecina oś OY w punkcie (0,4). Podaj wzór tej funkcji i narysuj jej wykres.
4
Hania:
o ile wzrosnie wartosc funkcji liniowej y=5x−2 jesli argument wzrosnie o 3 jednostki?
3
aaaa:
√
8
0
dziewczyna ;):
:::rysunek::: Hej. Wiem że to forum matematyczne.... Ale czy mógłby ktoś pomóc mi w zadaniu z fizyki? Bardzo
3
Blondyna:
Jeden z katów trójkąta prostokątnego ma miarę 30 stopni, a jeden z boków tego trójkąta ma długość20. Jaki obwód ma ten trójkąt?
1
.....:
y=5/2x
2
−5x+1
0
Hania:
funkcja f(x)=x
2
−4x jest osnaca w przedziale..
0
żżżżżżżżżżż:
5/4−
√
11
− 4/
√
4
−
√
7
= 1 + 2/ 3+
√
7
0
Edi:
Z sześcianu wytoczono kulę o możliwie największej objętości. Wykaż, że objętość kuli stanowi więcej niż 50% objętości sześcianu.
0
Blondyna:
Jeden z kątów trójkąta prostokątnego ma 45 stopni , a jeden z boków ma długość 10. oblicz ploe i obwód tego trójkąta (rozpatrz dwa przypadki)
0
Hania:
do wykresu funkcji f(x) = 0,5
x
nalezy punkt?
2
tenis:
Mam do zrobienia takie zadania:
1
Ania:
Dane są punkty A=(−3;1) B=(−2;−3) C=(4;−1) i D=(7;3).wyznacz współrzędne punktu P takiego,że → → → → →
2
Zamotana:
Wyłącz wspólny czynnik poza nawias.
1
Ewelina:
W pewnym regionie zrobiono badania dotyczące bezpieczeństwa na drogach i otrzymano wyniki:
2
Hania:
prosta y=
√
3
x−2 jest nachylona do osi Ox pod katem
0
Edyta:
Z sześcianu wytoczono kulę o możliwie największej objętości. Wykaż, że objętość kuli stanowi więcej niż 50% objętości sześcianu.
0
madziulkaaaa:
Określ wzajemne położenie prostej l i okręgu o, jeśli...:
1
karolina:
Czy to jest dobrze: [(6−20
1
2
)
1
2
−(6+20
1
2
)
1
2
]
2
=
0
Hania:
o ile wzrosnie wartosc funkcji liniowej y=5x−2 jesli argument wzrosnie o 3 jednostki?
3
edyta:
Wyznacz wszystkie takie wartości parametru k∊R , aby liczba 2 znajdowała się między miejscami zerowymi funkcji .f(x)= x
2
+4x > 0 jutro mam sprawdzian prosze o pomoc z wytłumaczeniem
0
madziulkaaaa:
7
Sabina:
Wykaż,że trójkąt o wierzchołkach A=(3,2) B=(6;5) i C=(1;10) jest prostokątny.Znajdź równanie okręgu opisanego na tym trójkącie.
5
heej:
2log5+ log4 =
1
Agula:
Oblicz granicę ciągu:
0
madziulkaaaa:
2
Hania:
punkt A=(
√
2
, −6) nalezy do wykresu funkcji y=2
√
2
x+b, gdy wspolczynnik b jest rowny...?
1
heej:
2log5+ log4 =
1
edyta:
Punkty A=(0,5) i B=(1,12) należą do wykresu funkcji f(x)=x
2
+ bx + c. Zapisz wzór funkcji w postaci ogólnej, kanonicznej i iloczynowej. Prosiła bym z wytłumaczeniem pozieważ jutro mam
26
jacek:
jak to zrobić?
1
2
=
I x I
I x I + 2
2
Natasha :
Proszę o pomoc w rozwiązaniu całki !
1
Hania:
dziedzina funkcji f(x) =
1−x
√
−x+6
jest zbior
7
Monika:
γ={6x}{x
2
+2x+4}
2
Hania:
miejscem zerowym funkcji f(x)=−1/3x+ 5 jest?
0
dikus:
lim x
−
1
/ ctgx x−>0
1
Skizzo:
Uzasadni ze wartosc wyrazenia cos2α + 8sin
2
*
1
2
α * cos
2
*
1
2
α nie zalezy od wartosci zmiennej α
0
dikus:
y=5/2x
2
−5x +1
2
tenis:
Napisz równianie okręgu o środku w punkcie O=(−1;2) i stycznego do prostej o równianiu x+y+5=0
8
Sabina:
Dla jakich wartości parametru C prosta o równianiu 2x−3y+C=0 jest styczna do okręgu o równianiu
3
Skizzo:
Znajdz α, wiedzac ze
2
Natalia:
Suma pewnej liczby i jej odwrotnosci jest rowna 5. wyznacz sume kwadratu tej liczby i kwadratu jej odwrotnosci.
2
Skizzo:
pytanie mam takie jak wyglada wykres funkcji f(x) = 2sin
2
x + 2cos
2
x
6
Natalia:
Rozwiąż równania: a)25x
4
−10x
2
+1=0
0
mmm:
w czworokącie ABCD dane są |BC|=3 |CD|=2 |∠BCD|=120stopni, |∠DAB|=60stopni. oblicz długości boków AB AD tego czworokata, jesli wiadomo że można w niego wpisać okrąg.
1
Natalia:
róznica dwoch liczb jest rowna 36. mniejsza z tych liczb stanowi 25% wiekszej. wyznacz te liczby.
0
Kasia:
Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z krawędzią podstawy kąt o mierze 30stopni. Przekątna podstawy tego graniastosłupa ma długość 8cm. Oblic długości:
2
john:
Załóżmy, że trójkąt ABC jest równoramienny i AC = BC .Wykaż,że jeśli D ∊ AB to suma odległości punktu D od prostych zawierających boki AC i BC jest równa odległości
5
Natalia:
obwod prostokata jest rowny 26 a pole 42.Wyznacz długosci bokow tego prostokata.
6
zarus333:
kąt α jest ostry i tgα=5/12, oblicz cosα
2
zarus333:
prosiłbym po kolei bo zapomniałem jak sie za to zabrac
3
Natalia:
Suma danej liczby i jej odwrotnosci jest rowna 6. Dana liczba jest rowna: a)3−2
√
2
lub 3+2
√
2
1
Natalia:
podaj rozwiazania rownania x
3
=x
2
a)1 b)0 c)0,1 d)−1,0
6
Natalia:
Dziedzina rownania
x
2
−25
x
4
+16
=2 jest: a)R b)R\{−2,2} c)R\{−5,5} d)R\{−16}
2
Natalia:
Dane jest równanie
4x
x−5
=2. Rozwiązaniem tego równania jest liczba: a)−5 b)5 c)−4 d)4
6
Lena:
Czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać te zadania?
4
:):
Napisz równanie okręgu o środku w punkcie S=(1;−1) odcinającego na prostej o równianiu x−2y+3=o cięciwę długości 16
1
dankan:
Mam znaleźć rzut prostopadły punktu P=(0,0,1) na płaszczyznę π:x+y−2z+4=0
0
Aga:
Cześć, ja przygotowując się do matury rozwiązuję arkusze maturalne. Zadania od 1−25 przeważnie rozwiązuję bezbłędnie, gorzej jest z zadaniami za 5,6 pkt. Nie wiem w ogóle jak się za nie
2
ilak:
Odległość między miastami A i B przebyta pociągiem wynosi 66km, a statkiem 80,5km. Z miasta A wyrusza pociąg o 4 godziny później niŜ statek i przyjeŜdŜa do B o 15 minut
14
Pati:
Mamy 12 książek, wśród których są książki A, B, C, Wkładamy je do 3 pudełek do każdego po 4 książki. Ile jest możliwości by
8
szymmm:
Mam pytanie odniosnie ekstremum funkcji: Mam znalezc ekstrema takiej funkcji: f(x)=
3
√
x
*(
3
√
1−x
)
2
1
benek:
log a o,25 =−1 a do −1 =o,25
9
kdafb123:
Mam takie zadanie i nie za nic nie wychodzi mi prawidłowy wynik, bardzo proszę o pomoc, i góry bardzo dziękuję, będę wdzięczny.
2
ilak:
Ktos cos wie na temat tego zadanka ?
20
Pati:
Kombinatoryka Grupę 12 drużyn sportowych , wśród których są drużyny A, B i C, dzielimy losowo na trzy równe
10
Basia:
Szczęśliwego Nowego Roku
!
12
john:
Z Matury . Wskazówki zegara mają długości 6cm i 16cm. Oblicz jaka jest odległość między ich końcami
1
benek:
oblicz podstawę logarytmu. log a 25=2
4
konstanty:
log 1/3 pierwiastek z 3
1
Bartek:
log 1/6 1/216
1
lehu:
Grupę 12 drużyn sportowych , wśród których są drużyny A, B i C, dzielimy losowo na trzy równe podgrupy I, II, III. Ile jest sposobów takiego podziału, aby każda z drużyn A, B i
5
dżony:
∫
1
arctg
2
x(1+x
2
)
dx=
0
ewka:
Kąt ostry równoległoboku ma miarę 60 stopni a jego boki mają długości 6 i 10. wynacz cosinus kąta między przekątnymi tego równoległoboku.
0
ewka:
5
karina:
Oblicz wartość najmniejszą i największą funkcji y= −2x2+4x−5
3
Sabina:
http://www.mp-software.pl.hostingasp.pl/barbara.mrowiec/klasa%20III/geometria%20analityczna.pdf
2
Netka18:
:::rysunek::: Flaga Republiki Czeskiej to prostokąt o proporcjach boków 3:2.Flaga jest podzielona na dwa
1
łebski Harry:
log o,25 16
1
rzadko proszę pomoc:
Adam trenuje koszykówkę. Prawdopodobieństwo tego, że na pięć rzutów do kosza trafi co najmniej trzy razy wynosi 0,31. Prawdopodobieństwo tego ,że na pięć rzutów do kosza co najmniej dwa
5
kkk:
Podstawą graniastosłupa jest trójkąt prostokątny ABC, |kąt C|=90stopni, bok |AC|=4cm, a bok |AB|=5cm.Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa jeżeli przekątna
1
edek z fabryki kredek:
log o,5 1/128
1
radzio!:
log0,1 10do potęgi 6
2
paulina:
pomocy jak to ugryźć W trapezie ABCD punkt E jest środkiem odcinka AD udowodnij,że pole trójkąta BCE est równe sumie pól trójkątów ABE i ECD
3
karolina i marcelina:
log 1/3 3
7
kajtek:
mistrze
pomóżcie!
9
Magda:
co to za wzór może mi ktoś powiedzieć
1
Marta:
Pana Michał wpłacił do banku na sześciomiesięczną lokatę 2000zł. Oprocentowanie lokaty w skali rocznej jest równe 6%, kapitalizacje są przeprowadzane co pół roku. Oblicz kwotę wraz z
1
Hania:
:::rysunek::: Mógłby mi ktoś napisać jak obliczyć dlugość boku c?
1
kajtek:
log pierwiastek z dwóch 4
12
Babcia:
Rozwiaz algebraicznie i graficznie uklad rownan
6
lilo:
: Bardzo proszę o pomoć 1.kąt α jest mniejszym kątem ostrym w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych o długościach
28
7 zwerge mye pana:
Bonsoir, Mesdames et Messieurs
1
lilo:
Nic z tego nie rozumiem
:(
2
matematyk;/:
Czy mógłby mi ktoś napisać jak zrobić to zadanie bo mi jakoś nie bardzo wychodzi
Z góry dzięki
6
miki:
√
11−4
√
7
−
√
29+4
√
7
4
ilak:
gdzie jest bład ?
10
maja:
Napisz wzór funkcji liniowej przechodzącej przez punkty A(0,1) b(3,0) c(0,3)
4
ja ;D:
jakie jest Prawdopodobieństwo że przy rzucie czterema monetami otrzymamy co najmniej dwa orły ?
2
kajtek:
pomóżcie mi obliczyć te logarytmy
log4 1/pierwiastek z 2
1
Alicja:
:::rysunek::: trójkąty abs i dsc są równoboczne. jakie jest pole trapezu abcd?
6
kajtek:
log4 1/1o24
6
zosia:
zad. 10.51 W pudełku jest 5 kul białych i 6 czarnych. Losujemy bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo:
0
maurycy:
Bardzo proszę o pomoć
1.kąt α jest mniejszym kątem ostrym w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych o długościach
2
Kasia:
Jak tworzymy równanie z jedną niewiadomą i chcemy ją wyliczyć to lewa strona musi być równa prawej?
3
tomq:
Może mi ktoś wytłumaczyć, te warunki http://matematyka.pisz.pl/strona/829.html w tym zadaniu czyli delte>0, p>0 i f(5)>0 delte to wiem.. tylko resztę
2
norbert:
x
2
+(y−m)
2
=4 i x
2
+y
2
=9
8
krecik:
potrzębuje pomocy!
1
Łukasz:
Naszkicuj wykres funkcji f oraz sporządź tabelę, korzystając z wykresu funkcji y = 1/2|x| a) f(x) = 1/2 |x−3|
10
DANA:
2x
2
− 3x+1
3
dżony:
∫1/(1−cos2x) dx =
3
Agula:
Wiedząc , że 9
x
+ 9
−x
= m oblicz : 27
x
+ 27
−x
4
karolcia:
czesc
pomoze ktos?
jesli tak to bede baaaardzo wdzieczna
zadania z trygonometrii:(
0
pomocy!:
janek wział udzial w turnieju tenisowym, podczas ktorego kazdy z uczestnikow rozegral z kazdym po3 mecze. łacznie rozegrano wiecej niz45 meczy. ile co najmniej osob brało udział w turnieju
3
maurycy:
tgα+tgβ
Sprowadź wyrażenie do jak najprostszej postaci : W=
, a nstępnie oblic
ctgα+ctgβ
zjego wartość dla takich kątów, że ctgα=4⋀β= 180 stopni − α
10
jasiek:
x
2
− 1
lim x→1
x
2
− 3x + 2
10
zosia:
zad. 10.53 Z talii 52 kart wyciągnięto losowo trzy karty. Oblicz prawdopodobieństwo:
7
niewiem:
ciaglosc funkcji
1
K-mac:
Dane jest równanie x
2
+(m+1)x+3m−2=0 z niewiadomą x. a) Uzasadnij że −3 nie jest rozwiązaniem tego równania dla żadnej wartości parametru m.
0
Agula:
Oblicz x + y + z, wiedząc, że x + 3y + 7z = 100 , a x + 5y + 13z = 150
0
Agula:
Czy sumując odwrotności kolejnych liczb naturalnych zaczynając od 1 000 000, przekroczymy 1?
0
Agula:
W trójkącie prostokątnym ABC o kącie prostym w wierzchołku C obrano taki punkt P , że pola trójkątów PAB , PBC, PAC są równe. Oblicz długość odcinka PC wiedząc, że /PA/2 + /PB/2 = m
0
Agula:
W trapezie ABCD podstawy mają długość : /AB/ = a oraz /CD/ = b, gdzie a > b > 0 oraz /∠BAD/ + /∠ABC/ = 90 stopni. Połączono odcinkiem M podstawy AB ze środkiem N podstawy CD.
4
Magda:
granica funkcji− może ktos wytłumaczyć co tu się stało
2
janka:
Ile wynosi promien okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku długości 2 cm
5
Hania:
Ile wynosi promień okręgu opisanego na kwadracie o boku długości 4cm?
0
Agula:
Z dwóch miejscowości A i B wyszli jednocześnie dwaj turyści idący ze stałymi prędkościami. Pierwszy przeszedł drogę z A do B i wrócił zaraz do A. Drugi przeszedł z B do A i wrócił zaraz
5
FENIX:
Prosta o równaniu y=x+1 przecina parabolę o równaniu y=½(x−1)²−2 w punktach A i B. Napisz równianie okręgu, którego środek leży na prostej y= 2x − 4 i który przechodzi przez punkty A i
2
Gosia:
Dane są liczby: 17/51, 1/4, 3, −0, 25, 2, −51/17. Z podanych liczb wypisz wszystkie: a)liczby całkowite
9
maja:
1
log
3
3
√
3
=
9
3
Lena:
Lena: Cześć potrzebuję pomocy w zadaniach.
2
ksiądz:
może mi ktoś pomóc? zad
3
Patryk:
Cześć mam prośbę pomożecie mi obliczyć to zadanie bo nie rozumiem za bardzo . nie wiem jak sie oblicza te albo same dodatnie albo ujemne albo rowne zero wyrazu.
1
Gupik:
lim
n→
∞
(3*9
n
+2
n
)/(3
2n+1
+4)
5
rudzielec:
o ile się zwiększy pole kwadratu, jeśli jego bok wydłużymy o 30%?
34
Bogdan:
Zapraszam wszystkich do wyprowadzenia wzoru na obliczenie reszty
r
z dzielenia dowolnej
2
michal:
Rozwiąż równania i nierówności:
8
Marta:
Cześć mam prośbę obliczy mi ktoś zadanko? jestem zielona z wielomianów:(
6
Agula:
Oblicz : 12 * (tg 60stopni − cos 60 stopni ) * (tg 30 stopni + cos 30 stopni )
0
Jola:
Dzięki wielkie! Bardzo mi pomogłeś.
0
pomocy!:
prosze o pomoc:( janek wział udzial w turnieju tenisowym, podczas ktorego kazdy z uczestnikow rozegral z kazdym
1
Sabinka:
|6−12|−|3−
√
12
|
1
cynamonka:
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) =
√
7
sinx+ 2
√
7
3
pomocy!:
ile co najmniej osob brało udział w przyjeciu, jesli kazdy z kazdym przywital sie usciskiem dloni, a tych usciskow bylo co namniej 120?
11
werka:
czy
3
√
64
to liczba wymierna?
archiwum 358,
357
,
356
,