:)
Natalia: Rozwiąż równania:
a)25x4−10x2+1=0
b)x3−6x2−2x+12=0
3 sty 11:03
Noah: w pierwszym podstaw sobie za x
2=t gdzie t≥0
i licz delte
w b) zrob grupowanie pierwszy z trzecim drugi z czwartym
3 sty 12:36
Tadek:
a) bez t i Δ:
25x
4 − 10x
2 + 1 = 0
(5x
2 − 1)
2 = 0
5x
2 − 1 = 0
| | 1 | | √5 | | 1 | | √5 | |
x = |
| = |
| lub x = − |
| = − |
|
|
| | √5 | | 5 | | √5 | | 5 | |
b) nie pierwszy z trzecim:
x
2(x − 6) − 2(x − 6) = 0
(x − 6)(x
2 − 2) = 0
x − 6 = 0 lub (x −
√2)(x +
√2) = 0
x = 6 lub x =
√2 lub x = −
√2
3 sty 12:50
Natalia: nie rozumiem w tym pierwszym dlaczego pozbyles sie za (5x2−1)2+0 nawiasu i pierwiastka
3 sty 13:10
Eta:
Dlatego,że
( 5x2−1)2=0 <=> 5x2−1=0
3 sty 13:38
Eta:
("coś")
2=0 <=> "coś"= 0
3 sty 13:42
Noah: Tadek pierwszy z trzecim tez mozna...
3 sty 14:36