pomoc
ilak: Odległość między miastami A i B przebyta pociągiem wynosi 66km, a statkiem 80,5km.
Z miasta A wyrusza pociąg o 4 godziny później niŜ statek i przyjeŜdŜa do B o 15 minut
wcześniej . Wyznacz średnią prędkość statku i pociągu, jeŜeli wiadomo, Ŝe prędkość pociągu
jest większa od prędkości statku o 30km/.
jak sie zabrac za tego jeża ?
Basia:
czas statku t
czas pociągu t−4h15min = t−4,25h
v prędkość statku
v+30 prędkość pociagu
v*t = 80,5
(v+30)(t−4,25)=66
v*t −4,25v+30t− 127,5 = 66
80,5 −4,25v+30t− 127,5 = 66
−47 −4,25v+30t = 66
−4,25v+30t = 113
| | 113+4,25v | |
v* |
| =80,5 /*30 |
| | 30 | |
v(113+4,25v)= 2415
4,25v
2+113v−2415=0
Δ itd.
koszmarne rachunki, ale z kalkulatorem da się zrobić