prawdopodobieństwo
rzadko proszę pomoc: Adam trenuje koszykówkę. Prawdopodobieństwo tego, że na pięć rzutów do kosza trafi co najmniej
trzy razy wynosi 0,31. Prawdopodobieństwo tego ,że na pięć rzutów do kosza co najmniej dwa
razy nie trafi wynosi 0,92. Oblicz prawdopodobienstwo tego, ze na piec rzutów do kosza Adam
trafi dokładnie trzy razy.
2 sty 22:27
Basia:
A − trafi co najmniej 3 razy ⇔ nie trafi co najwyżej dwa razy
B − nie trafi co najmniej 2 razy
A∩B = nie trafi dokładnie dwa razy ⇔ trafi dokładnie trzy razy
(czyli to o co pytają)
A∪B jest zdarzeniem pewnym
P(A∪B)=1
P(A∪B) = P(A)+P(B)−P(A∩B)
podstaw i wylicz P(A∩B)
2 sty 22:37