iloczyn kartezjański i jego relacje
krecik:
potrzębuje pomocy!
zad.1
a={0,1,2..,9} S⊂A*A
aSb⇔3/a+b
przedstawić relację w postaci grafu i tabelki, sprawdzić czy jest zwrotna, symetryczna,
przechodnia, spójna.
zad.2 sprawdzić własności relacji:
a)S⊂R*R xRy⇔y=2x
b)S⊂R*R xRy⇔xy≥0
c)S⊂R*R xRy⇔|x|≤|y|
2 sty 19:28
ksiądz: podbijam
2 sty 20:19
Basia:
rozwiązałam Ci poprzednie, jest bardzo podobne do (1)
spróbuj zrobić analogicznie
2 sty 20:22
Basia:
2a.
nie jest zwrotna, bo gdyby
xRx ⇒ x=2x a to jest możliwe tylko dla x=0, a dla pozostałych nie
nie jest symetryczna, bo
1R2 (bo 2=2*1) ale ~2R1 (bo 1≠2*2)
nie jest przechodnia
1R2 ∧ 2R4 ale ~1R4
nie jest spójna
dla 1 i 3 ~1R3 ∧ ~3R1
2b.
jest zwrotna, bo
dla każdego x∊R x*x=x2≥0 ⇔ dla każdego x∊R xRx
xRy ⇔ xy≥0 ⇔ yx≥0 ⇔ yRx jest symetryczna
xRy ∧ yRz ⇔ xy≥0 ∧ yz≥0 ⇔ (x,y≥0 ∧ y,z ≥0) ∨ (x,y≤0 ∧ y,z ≤0) ⇔
x,z ≥0 ∨ x,z≤0 ⇔ xz ≥0 ⇔ xRz
jest przechodnia
nie jest spójna
dla x= −1 i y=1 ~xRy ∧ ~yRx
(c) spróbuj zrobić samodzielnie
2 sty 20:35
ksiądz: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
0N T N T N N T N N T
1T N T N N T N N T N
2N T N N T N N T N T
3T N N T N N T N N T
4N N T N N T N N T N
5N T N N T N N T N N
6T N N T N N T N N N
7N N T N N T N N N N
8N T N N T N N N N N
9T N N T N N N N N T
nie jest zwrotna bo tylko dla 3S3 6S6 i 9S9 spełnia tą własność.
jest symetryczna bo aSb⇔3/a+b⇔bSa.
jest spójna bo 0S1 i 1S0 ; 0S3 i 3S0 ;...; 9S1 i 1S9.
nie jest przechodnia bo 4S2 i 6S6 ale nie zachodzi 4S6.
proszę o sprawdzenie i poprawienie błędów
2 sty 20:49
ksiądz:
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
0N T N T N N T N N T
1T N T N N T N N T N
2N T N N T N N T N T
3T N N T N N T N N T
4N N T N N T N N T N
5N T N N T N N T N N
6T N N T N N T N N N
7N N T N N T N N N N
8N T N N T N N N N N
9T N N T N N N N N T
2 sty 21:01
ksiądz: c)
zwrotna bo dla każdego x∊R |x|≤|x|
∀x,y∊R [(|x|≤|y|)⇒|y|≤|x|]
nie jest symetrczna bo np dla x=−5 i y=7 nie spełni się ta zależność
∀x,y,z∊R[(|x|≤|y|⋀|y|≤|z|)⇒|x|≤|z| jest przechodnia
proszę o sprawdzenie
2 sty 21:10
Basia:
zapis 3/a+b należy chyba rozumieć tak: 3 jest dzielnikiem a+b
stąd
0S0 bo 3 jest dzielnikiem 0+0=0
~0S1 bo 3 nie jest dzielnikiem 0+1=1
~1S0 bo 3 nie jest dzielnikiem 1+0=1
reszta tabelki jest dobrze
ad.c
wszystko dobrze; jest też spójna
2 sty 21:16
ksiądz: no właśnie nie rozumiałem zbytnio tego zapisu ale dziękuje za wskazówki i podpowiedzi
2 sty 21:25