matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy
Aga:
W trapezie równoramiennym podstawy mają 3 i 7 cm, a kąt przy dłuższej postawie ma miarę 45 stopni. Oblicz obwód trapezu.
3 sty 16:01
dero2005:
2
c
= cos 45 =
√
2
2
c = 2
√
2
O = 7 + 3 + 2c = 10 + 4
√
2
cm
3 sty 18:35