,
Skizzo: Znajdz α, wiedzac ze
tgα = −√3 i α ∊ ( π2 ; π )
3 sty 14:33
Skizzo: ja to robie w taki sposob po narysowaniu wykresu tgα ∊ ( π2 ; π ) w tym predzile prowadze
prosta y = −√3
nastepnie od π2 do π zaznaczam sobie odcinek β i zappisuje rownosc
α = π − β
tgα = tg( π − β ) jestesmy w II cwiartce
tgα = −tgβ
− tgβ = −√3 I * ( −1 )
tgβ = √3
β = π3
no i wtedy mam ze α = 2π3
3 sty 14:48
Bossa Nova:
| | sinβ | |
α=(180−β) ; tg(180−β)=−tgβ=− |
| = −√3→ β=60o →α=120o |
| | cosβ | |
3 sty 14:54
Skizzo: a czy moge zrobic tak α = (π2 + β)
tylko ze wtedy mi nie wychodzi dlaczego
3 sty 14:59