fizyka
kiwi: Fizyka
Dany jest opór R wynoszący 10 omów. Opór ten podłączony jest do źródła napięcia U równego 20
wolt. Na skutek przepływu prądu na oporze R zacznie wydzielać się ciepło. Policzyć moc tego
'grzania'.
3 sty 18:24
Grześ: Mając opór R oraz napięcie U, skorzystaj ze wzoru prawa Ohma:
Wylicz z tego natężenie I
Mając natężenie i napięcie. Policz moc tego grzania

:

ze wzoru:
P=U*I
3 sty 18:26
Nie znający odpowiedzi;p: R=U/I → I= U/G → I= 20V/ 10 omów = 2A
P=UxI → P= 20V x 2A = 40Watów
Prosze
3 sty 18:29
kiwi: dziękuję!
3 sty 18:30